Zanimljivosti

Ovo je najneobičniji derbi u Srbiji: Crnke i plavuše odmerile snage u fudbalu, a pobednice dobile metlu - i to zlatnu!

Plavuše i crnke, često čujemo pitanja koje su lepše ili privlačnije. Međutim, u selu Gornja Gorevnica kod Čačka ovakva klasifikacija odavno je izašla iz mode, a plave i crne dame umesto kod manikira i frizera sada se sreću, ni manje ni više nego na – fudbalskom terenu!

02.07.2020. - 13:00h | Autor: RINA
Vreme je da se odmere snage na terenu...
Vreme je da se odmere snage na terenu...foto: RINA

Tradicionalni, neobični ženski derbi na terene FK „Jedinstvo“ privukao je meštane nekoliko sela, svako je imao svoje favorite, a hrabre žene sa loptom na travi borile su se kao lavice.

„Mogu reći da crnke igraju grublje, više se guraju, ali i mi smo borbene. Ne damo se. Pored tog takmičarskog duha, koji definitivno postoji, najvažnije je lepo međusobno druženje i propagiranje zdravog načina života. Kad možemo mi ovoliko da trčimo, onda mogu svi, naročito deca“, rekla je Danica Radojević koja je branila sportsku čast plavuša.

Danica Radojević
Danica Radojevićfoto: RINA

Ideja o ovom nesvakidašnjem derbiju potekla je 2016. godine. U Gornjoj Gorevnici većina mališana trenira fudbal, pa su se mame odvažile da zaigraju protiv svoje dece. Vremenom prijavilo ih se toliko da su morale biti na neki način podeljene u timove i počele su da se takmiče između sebe.

„Rasporedili smo ih u dva tabora, crne mame i plave mame. Iz godine u godinu ovaj ženski derbi u našem selu postaje sve popularniji, pa je sve više prijavljenih dama. Sada imamo učesnice i iz okolnih sela, a stigle su i profesionalne fudbalerke. Sve se one privatno jako dobro druže, ali svoje prijateljstvo na ovom derbiju ostave iza igrališta, na terenu su ljute protivnice“, izjavio je Ivan Glišić, predsednik FK „Jedinstvo“ i inicijator ovog događaja.

Ivan Glišić, predsednik FK „Jedinstvo“
Ivan Glišić, predsednik FK „Jedinstvo“foto: RINA

Na tribinama muževi, deca i svekrve. Svako navija za mamu iz svoje porodice. Često se moglo čuti i ono čuveno „ua sudija“, ali ipak borba je bila fer, a fudbalerke visprene i spremne za mnogo trčanja i golova.

„Nije lako suditi ženama. Glava je u torbi“, rekao je kroz osmeh sudija Milun Jovanović i otrčao da razdvoji gurku na terenu.

Zlatna metla završila je u rukama crokosih dama
Zlatna metla završila je u rukama crokosih damafoto: RINA

Kakav derbi, takva je i nagrada – jedinstvena. Pobednice utakmice u selu kraj Čačka umesto pehara na kraju čeka metla, ali ne bilo kakva već zlatna na koju se upisuje ime pobedničke ekipe. Ove godine ona je otišla u ruke mama koje prilikom farbanja ne koriste blanš. Crnke su bile bolje.

"Dale smo sve od sebe i nismo se manekenisale. Fudbal je u našem selu najpopularniji sport i iako smo mame, volimo žestoko da odigramo meč", pručila je Ivana Glišić, kapiten ekipe crnih mama.