Selo na dnu jezera: Mesto koje su Italijani potopili uskoro bi moglo da izroni?

Nije Atlantida, ali potopljeno italijansko mestašce Fabrike di Kaređine i te kako izaziva znatiželju. Izgubljeno selo u toskanskom jezeru Vali još uvek može da se vidi s kopna kad se voda spusti. Lago di Vali je veštačko jezero nastalo 1953. godine kada se poplavila toskanska dolina u kojoj se nalazilo naselje.

.

Maleno mesto koje je osnovala grupica kovača početkom 13. veka uspevalo je da preživi stotinama godina baveći se poljoprivredom.

Nakon što je pala odluka o izgradnji brane, stanovnici su se preselili u obližnji grad Vali Soto, a njihove kuće ostale su zarobljene pod vodom – ali ne zauvek.

.

Zbog održavanja voda se do sada ispuštala nekoliko puta, a 2021. godina mogla bi da bude iduća na redu. Organizacija Enel, u čijem vlasništvu je brana, navela je kako bi jezero moglo da se isprazni iduće godine, prenosi "Lonely Planet".

Isušivanje vode bi moglo da podstakne turizam u regiji jer mnogi žele da posvedoče takvom fenomenu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#foto1983#paesesommerso#fabbrichedicareggine#digadivagli#

A post shared by Valter Cardieni (@cardienivalter) on

.

Jedna od atrakcija kraj jezera u kojem se nalazi potopljeni grad jeste most koji svojim svetlima noću osvetljava okolni park koji bi takođe trebalo videti, baš kao i brojna druga prelepa mesta u blizini, piše punkufer.hr.

Cover foto: Depositphotos/Iakov

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fabbriche di Careggine, Italy 1994

A post shared by Mauro Luigi Cecchi (@mauro_luigi_cecchi) on