Zanimljivosti

Znate li koji su najveći rasadnici bakterija na poslu? Ne, nije zajednički WC!

Najprljavije mesto u kancelariji je slavina u zajedničkoj kuhinji, otkrilo je istraživanje kompanije "Kimberly-Clark Professional" na 4.800 uzoraka iz poslovnih zgrada, uključujući advokatska i osiguravajuća društva, zdravstvene kompanije, pozivne centre i proizvodne pogone.

05.06.2020. - 15:30h
Znate li šta vam je najprljavije u kancelariji?
Znate li šta vam je najprljavije u kancelariji?foto: Depositphotos

Uređajem koji meri ATP, molekul koji se može pronaći u svim životinjskim, biljnim, bakterijskim, gljivičnim i ćelijama buđi, naučnici su utvrdili da su brojne kancelarijske površine toliko prljave da mogu da ugroze zdravlje zaposlenih.

Ostaci hrane i drugih organskih materijala sadrže velike količine ATP-a, a ako uređaj očita više od 100 jedinica ATP-a, to znači da bi površina trebalo da se očisti. One površine s više od 300 jedinica ATP-a su "službeno" prljave i treba im temeljno čišćenje.

U 75 posto kancelarija istraživači su pronašli više od 300 jedinica ATP-a na ručkama slavine, a u 48 odsto kancelarija na vratima mikrotalasne pronađene su opasne količine ATP-a.

Ručke od vrata frižidera, tastature i tipke automata za kafu ili hranu takođe su među najprljavijim mestima u kancelariji, piše 24sata.hr.

- Ljudi su svesni važnosti čistoće u toaletu, ali zanemaruju zajedničke prostorije poput mesta za ručak, kuhinje ili sobe za sastanke gde se skriva mnogo više bakterija i gljivica - zaključio je konsultant profesor Čarls Gerba sa Univerziteta Arizona.