Umetnik koji je "razapeo" Isusa u Beogradu: "Biće još radova ako ne završim u zatvoru“ (FOTO)

Juče je u Beogradu osvanula instalacija razapetog Isusa Hrista na uglu ulica Ivana Ribara i Jurija Gagarina, a na društvenim mrežama je počelo da se govori o srpskom Benksiju koji je počeo da osvaja ulice svojom umetnošću. Ali, on nije Benksi, jer, za razliku od njega, ovaj umetnik je otkrio svoj identitet.

.

Andrej Josifovski - Pijanista je ulični umetnik čija dela odavno krase ulice Beograda. Njegovi murali ali i velika instalacija četke za WC šolju postavljena na Bežanijskoj kosi početkom ove godine privlače pažnju našeg stanovništva ali i strane javnosti, a ovog puta je svojim sugrađanima predstavio instalaciju razapetog Isusa, rad iz svog serijala "Zlatno doba", koji se zove "Nova vera".

"Umetnost je skrajnuta na ovim prostorima, ali ovo što se desilo danas govori da umetnost ipak ostavlja trag i da tera ljude da razmišljaju", navodi Josifovski za naš portal, rekavši da on svojim radom želi da nas suoči sa društveno-političkim problemima.

"Ovim projektom pokušavam da mapiram nova svetilišta, mesta nove vere, zato sam postavio Isusa na kameri za nadzor", dodaje.

"Neki ljudi nisu ni znali da se tu nalazi kamera, pa im je ovo delo skrenulo pažnju na to", rekao je Josifovski za B92.net.

Navodi da on svojim radom postavlja pitanje da li svi živimo u policijskoj državi, i da smatra da nema više tačne granice između privatnog i javnog. Dodaje da zna da policija traga za "počiniocem".

.

"Izgleda da je najveći problem policije ko je postavio umetničko delo. Ja sam svoj identitet otkrio, da se ne muče", rekao je Josifovski za naš portal.

Naveo je da je simbol raspeća jedan od najprepoznatljivijih simbola vere, a da njegova interpretacija govori o narodu koji je razapet između onih koji žele da ga polarizuju.

Josifovski govori da ne čita komentare vezane za svoja dela ali i da ima planove u sklopu trenutnog projekta "Zlatno doba".

.

"Biće još radova, ako ne budem u zatvoru", zaključio je Josifovski za B92.net.

Izvor: b92.net