Ovaj hit na društvenim mrežama je užasan ali realan! Obratite pažnju kako perete jagode i da li očistite sve bubice iz voćke

Poslednjih dana na društvenoj mreži Tik Tok vlada trend kako se pravilno peru jagode i mnogi su se iznenadili kada su videli šta se sve nalazi u pakovanjima ovih voćki.

jagode, foto: Depositphotos, karelnoppe
jagode, foto: Depositphotos, karelnoppe
.

Mnogi savetuju da se jagode potope u slanu vodu kako bi se najlakše rešili prljavština i sitnih buba koje bi mogle biti unutra.

Kao i većina na Internetu, i novinarka "BazFida" Krista Tores bila je šokirana ovim otkrićem. Ona je jagode do sada prala samo vodom, smatrajući da su otkrića sa Tik Toka čista glupost. Dok se i sama nije uverila.

.

Napunila je činiju vodom, dodala pet kašika sol i ubacila jagode i ostavila da odstoje pola sata. Bila je užasnuta kada je posle određenog vremena zapazila bubice koje izlaze iz voćki.

Prema "Lajv Strongu", pranje povrća i voća morskom soli može pomoći u uklanjanju pesticida, ali sad znamo da pomaže i u uklanjanju prljavštine i buba iz njih.

.

“Videla sam crve na oko šest od osam jagoda koje sam stavila u činiju. Fuj”, kaže Krista. Beli crvići u jagodama potomci su vinske mušice poznate pod imenom Drosophila suzukii.

Prema "Gardens Alajvu", ženke odlažu svoja jaja u unutrašnjost voća koje tek počinju da sazrevaju, posebno borovnice, jagode i maline.

Kako piše "Sajentifik Amerikan" te mikroskopske bube pronalaze svoj put u svim vrstama hrane tokom branja i pakovanja, pa je njihov određeni broj dopušten u određenim vrstama hrane, piše tuzlanski.ba.

.

Lejla Eplet je na svom blogu napisala da ljudi u proseku progutaju oko jedan do dva kilograma mušica, crva i drugih buba svake godine, a da toga nisu ni svesni.

“Iako je neprijatno da razmišljamo o tome, poprilično je bezopasno”.

Međutim za svaki slučaj operite jagode.