Zanimljivosti

"Popina zverka" se nakon tri godine vratila u jato: Đorđe nije žalio novac za svog izgubljenog ljubimca koga je svuda tražio

Topola – Sveštenik iz sela Žabari kod Topole, Đorđe Radišić, već pola veka strastveni je golubar. Svoje jato brižljivo skuplja i neguje, a najteži momenti svakako su oni kad se neki od ljubimaca, prilikom leta, ne vrati u dom. To se desilo i 2017. godine kada jedna "popina zverka", lepi mavijan, usled oluje i jakog vetra nije uspeo da sleti na mesto odakle je poleteo, i od tada pa sve do danas trajala je potraga za golubom koji je bio vrhunski letač.

21.05.2020. - 14:00h
Sa svojim ljubimcem
Sa svojim ljubimcemfoto: Rina

„Taj mavijan je izležen 2014. godine, leteo je kao junior i sa njim sam osvojio tri diplome. Naredne dve godine leteo je deset utakmica pa je tako osvojio trinaest diploma i dve zlatne alke, ali 2017. godine u trećem letu u pripremi sa još dva goluba nije uspeo da sleti odnela ga je oluja. Tako je pune tri godine trajala moja borba da ga pronađem jer mi je bilo jako teško, što da nestane kad je bio vrhunski letač, jako značajan za golubarstvo, ali nisam gubio nadu da je dobro i da je ipak negde sleteo zdrav“, rekao je Đorđe za RINU.

Nada da je mavijan dobro, održala je Đorđa u teškoj potrazi. Njagova želja da pronađe svog ljubimca ipak se ostvarila i posle lutanja mavijan je ponovo u ruci svog vlasnika.

„Konačno posle tri godine se vratio kući, osećaj je neverovatan. Moj dobar prijatelj ga je slučajno uočio kod golubara u Mladenovcu, po broju smo odmah razrešili dilemu i nije bilo sumnje, to je moj golub. Prijatelju sam dao novac, on ga je otkupio i eto moj letač je ponovo ovde. Volim moje golubove, naročito one koji su me mnogo puta obradovali, ta ljubav nema cenu, nisam žalio novac da ga platim samo da bude u svom domu“, ponosno priča Radišić.

Ovaj mavijan će ostati u priplodu, više neće moći da se takmiči jer su najbolji letači od prve do pete godine i tad postižu najbolje rezultate. U golubaru sveštenika iz Topole trenutno je oko 300 golubova, a neki od njih su, poput odbeglog mavijana, odlični letači i osvajaju brojne nagrade.

Izvor: Rina