Kako da nakitu vratite stari sjaj: Neka srebro ponovo blista!

Većina je uspela da zaviri i pretrese svaku fioku, kutiju i kutijicu, za šta pre pandemije baš i nije imala vremena. Među raznim stvarima verovatno ste otkrili i "zaboravljeni" nakit od srebra. I poželeli ponovo da ga nosite. Ali on ne izleda reprezentativno - od stajanja je potamneo i neophodno ga je najpre očistiti. Evo jednostavnih načina kako da mu vratite sjaj.

Ponovo ogrlica može da blista na vašem vratu, foto: Depositphotos/lunamarina
Ponovo ogrlica može da blista na vašem vratu, foto: Depositphotos/lunamarina
.

.

- Potopite nakit u sirće da ogrezne. Ostavite da tako odstoji 20 minuta, pa ga prebacite nakratko u mlaku vodu. Nakon vađenja iz vode trebalo bi da su crnilo i fleke nestali. Potom ga isperite pod mlazom hladne vode i prebrišite pamučnom krpom.

- Pospite srebrni nakit sodom bikarbonom i ostavite da malo odstoji. Istrljajte ga potom pamučnom krpom i blistavi sjaj će se ukazati pred vašim očima.

- Tamne mrlje i sivilo možete da otklonite i pastom za zube. Pastu stavite na staru četkicu, a zatim trljajte komad po komad. Nakon toga srebro isperite u hladnoj vodi i osušite krpom.

- Srebrninu možete da očistite i kečapom. Komade nakita potopite u kečap i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Pomoću kečapa i četkice komade možete i da polirate. Na kraju srebro operite hladnom vodom i prebrišite krpom.

- Sa blažim deterdžentom koji ne sadrži fosfate takođe možete srebru da vratite lepotu. U vruću vodu stavite vrlo malo deterdženta, potopite srebro i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Zatim ga izvadite, isperite hladnom vodom i prebrišite.

I još nešto. Srebrni nakit koji ne nosite obavezno držite u nekoj zatvorenoj kutiji ili plastičnoj vrećici. Na ovaj način neće brzo potamneti.

Izvor. novosti