Nema fizičkih aktivnosti i stalno se nešto gricka: Većina Francuza u proseku "nabacila" 2,5 kg

Zbog manjka fizičke aktivnosti ali i uživanja u različitim grickalicama, očekivalo se da se zbog vanrednih okolnosti ugojimo.

Tajna je koliko smo se u Srbiji ugojili, foto: Depositphotos/Ariwasabi
Tajna je koliko smo se u Srbiji ugojili, foto: Depositphotos/Ariwasabi
.

Većina Francuza se od uvođenja izolacije 17. marta ugojila u proseku 2,5 kilograma, pokazuje danas objavljeno istraživanje Ifopa.

Po istraživanju, 56 odsto muškaraca i 58 odsto žena se ugojilo. Muškarci su u proseku dobili 2,7 kilograma, a žene 2,3 kilograma. Nezaposlene i niskokvalifikovane osobe su dobile više kilograma, a parovi s decom više nego samci.

Usled izolacije zbog pandemije, 42 odsto ispitanika je navelo da je dolazilo do "napetosti ili žestoke rasprave" sa partnerom o podeli poslova pri pripremanju obroka, a 41 odsto parova se svađao oko vrste hrane.

Uglavnom žene pripremaju većinu obroka parova: 71 odsto Francuskinja reklo je da je pripremalo većinu obroka, dok je samo 21 odsto muškaraca koji žive u paru učestvovalo više u pripremi obroka nego pre izolacije.

Oko 42 odsto ispitanika je reklo da je provodilo više vremena u pripremi obroka, a isti procenat je rekao da su češće pili aperitiv pre obroka, prenosi Beta. Po izlasku iz izolacije, 56 odsto ispitanika planira da se hrani zdravije, a samo 18 odsto i da se podvrgne dijeti. Istraživanje Ifopa je sprovedeno od 24. do 27. aprila među 3.045 osoba starijih od 18 godina.

Izvor: b92.net