Đurđevdanski običaj: Devojke koje priželjkuju udaju danas BERU OVU BILJKU

Đurđevdan koji sutra proslavljaju brojne porodice u Srbiji, počne da se slavi već danas odlaskom u prirodu kako bi se nabrale biljke za zdravlje u kući, bolji prinos useva, lepotu devojaka. A jedna bilja se bere sa posebnom namerom.

Običaji u selima jugoistočne Srbije, foto: Depositphotos, yafimik
Običaji u selima jugoistočne Srbije, foto: Depositphotos, yafimik
.

Među običajima koji su zastupljenju u selima u jugoistočnoj Srbiji na dan pred Đurđevdan jeste i branje broćike, poznate i kao prilip.

Ovu lepljivu biljku najpažljive traže devojke, a čim je ugledaju, lepe je na sebe. Simbolika ovog običaja kaže da će za njih, poput prilipa, "lepiti" mladići.

Važnost ovog običaja za devojke pred udaju bila je u neko prošlo vreme izuzetno važna, ali je zanimljivo da je danas u određenim krajevima naše zemlje zadržala jaku simboliku.

I danas se, kao i ranije, "na branju" gledaju momci i devojke koje pored prilipa beru i zdravac koji im donose zdravlje, ali i drugo bilje, poput đurđevka i jorgovana. Ove biljke zatim potapaju u vodu kojom se umivaju (ili njome peru kosu) kako bi cele godine, do narednog Đurđevdana, blistale lepotom.

Prilip osim što zauzima važnu mesto u predđurđevdanskim običajima, veoma je i zdrav jer sadrži eterična ulja, flavonoide, saponine, tanine i organske kiseline, pa čaj ili ulja od broćike pomažu kod grčeva, ubalažavaju stres, upale bešike i bubrega, bolesti slezine i pankreasa, bolno mokrenje i žuticu, podstiču izbacivanje toksina iz organizma kroz mokrenje i znojenje.

Bere i drugo cveće i travke kako bi se njima okitile kapije, ograde, vrata, prozori, kuće, staje i torovi. Đurđevdansko kićenje donosi zdravlje i blagostanje porodici i čuva njihove posede. One se u pojedinim krajevima baca nakon što se sasuši, a ponegde se pravi za pripremu eliksira ili čajeva.

U nekim delovima Srbije zastupljen je i običaj krađe kapije u jutro na Đurđevdan - momci ukradu kapiju kuće u kojoj živi devojka za udaju, a koju oni ovim običajem biraju kao najpoželjniju.

Ne zaboravite da usled epidemije korona virusa morate nastaviti da poštujete mere socijalne distance.