9 VAŽNIH PRAVILA za zaštitu od korone u automobilu i 9 DELOVA koje morate DEZINFIKOVATI!

Mere zaštite među kojima spada dezinfekcija radnih i boravišnih površina najbitnije su u prevenciji sprečavanja pojave korona virusa. Kako se situacija polako normalizuje i građani počinju sve više da izlaze iz svojih domova, postavlja se i pitanje na koji način treba dezinfikovati vaš automobil.

foto: Depositphotos
foto: Depositphotos
.

Kako savetuje Gradski zavod za javno zdravljeBeograda (GZZJZ), pre ili nakon svake vožnje trebalo bi pažljivo dezinfikovati sve one delove unutrašnjosti vozila koji su došli u kontakt sa osobama ili stvarima iz spoljašnje sredine. Preporuka je da se dezinfekcija vrši sredstvima na bazi izopropil alkohola uz pomoć mikrofiber krpe.

Pridržavanjem sledećih saveta svešćete mogućnosti infekcije vas i vaše porodice na minimum tokom vožnje:

Izbegavajte sva nepotrebna putovanja

Izbegavajte sve nepotrebne zastanke u toku vožnje, tačnije idite direktno do odredišta

Ograničite broj putnika u vozilu

Obavezno nosite maske

Dezinfikujte ruke ili rukavice

Redovno provetravajte vozilo

Čistite i dezinfikujte sve površine u vozilu koje dodirujete

Vodite računa o stvarima koje unosite u vozilo

Kada točite gorivo obavezno nosite zaštitne rukavice

U Gradskom zavodu za javno zdravlje upozoravaju vozače da postoji desetak delova automobila koji se obavezno moraju dezinfikovati.

Volan

Menjač

Ručna kočnica

Podizači stakla na vratima

Kvake na vratima

Dugmići i ručice na volanu

Dugmići na komandnoj tabli

Ručica ili dugme za otvaranje gepeka, rezervoara za gorivo, podešavanje sedišta, a ne zaboravite prekidač za izvlačenje pojasa i pojas.

Okviri vrata

Koliko je upotreba klime u vozilima rizična?

- Ne postoje jasni naučni dokazi da se virus Kovid 19 može širiti preko sistema za ventilaciju i klimatizaciju. Kao što je već poznato, ovaj virus se prenosi kapljičnim putem i u vazduhu može provesti samo kratak vremenski period pre nego što padne na pod ili druge površine - naveli su iz GZZJZ.

Međutim, svako strujanje vazduha, poput onog koji nastaje radom klima uređaja, može uzrokovati da se kapljice koje sadrže čestice virusa prenesu na veću razdaljinu.

- Prema istraživanjima Kineske medicinske asocijacije utvrđeno je da se u zatvorenim vozilima sa uključenim klima uređajem podešenim na izduvavanje ovaj virus može preneti i na razdajinu od 4,5 metra. Shodno tome, preporuka je da umesto upotrebe klima uređaja u voziima, vozila redovno provetravate ili prozore držite konstantno otvorenim, ukoliko spoljašnji uslovi to dozvoljavaju - saveti su GZZJZ.

Izvor: Blic