Novinarka nije prala kosu TRI nedelje i evo do kakvog zaključka je došla!

Novinarka Sofi Svietochovski pere kosu na svaka četiri dana, ali sada je odlučila da ne koristi šampon dve nedelje.

.

Naime, ona je donela odluku da uradi jedan neobičan eksperiment, te je svoja zapažanja detaljno objasnila u britanskom listu The Sun.

"Pre samog početka izazova provela sam 20 minuta pod tušem. Budući da sam znala u šta se upuštam detaljno sam oprala teme. Nadala sam se da će bar tako ostati čista nekoliko dan", započela je svoju priču.

Prva nedelja izazova: Peti dan je ključan

Prvih nekoliko dana bili su poput svakodnevice, te se nije nervirala ni kada je primetila prve znakove masnoće na kosi.

"Tako je, kako je!" - tešila je samu sebe dok je kosu vezala u visoki rep.

Priznala je kako je tada mislila da će ovo biti lak zadatak. Ali, nije bila svesna da je masna kosa samo jedan od segmenata s kojima će morati da se izbori ako odluči da neko vreme ne koristi preparate za kosu. Prvi veći problemi pojavili su se peti dan jer joj se kosa od nakupljene masti počela zgrušavati.

"Mogla bih to da uporedim s maslacem. Kad se otopi, možete s njim sve uraditi. Ali ako ga ostavite da se stvrdne i manipulacija postaje mnogo zamršenija", dočarala je ovu stiaciju Sofi.

Napornije joj je bilo da češlja kosu nego ranije, a u javnosti je nosila punđu. Kaže da je važno je dobro iščešljati kosu pre ispiranja vodom.

Kosu je prvi put isprala vodom šesti dan.

"Brzo ispiranje ili masni rezanci" - to su bile moje jedine opcije" kaže.

Ista odluka usledila je i tri dana kasnije.

"Ako planirate da pokušate s ovim izazovom , prvih nekoliko pranja bez šampona biće naporno, upozoravam vas. Instinktivno ćete posegnuti za šamponom pre nego što se setite", otkrila je.

S obzirom na to da nije koristila šampon kosa joj se sve češće mrsila. Međutim, taj problem je rešila tako što ju je obavezno očešljala četkom pre ispiranja vodom.

" Takođe, ako planirate pranje ujutro - nemojte to raditi radnim danom. Ne možete fenom osušiti kosu bez šampona i balzama ako niste spremni da rizikujete uništene krajeve. Prirodno sušenje je najsigurnija metoda", otkriva trikove kako da što lakše prebrodite izazov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I like black hats and I cannot lie

A post shared by Sophie Swietochowski (@sophieswietochowski) on

.

Druga nedelja izazova: Smrad postaje problem

Sofi napominje da ne očekujete da će masna kosa nestati jer voda ne čisti na isti način kao i šampon. Otkloniće nešto masnoće i prljavštine, ali ne dovoljno da se i desetog dana eksperimenta pojavi bez rezanaca zalepljenih za glavu. Novinarka je izdržala dve nedelje izazova, ali onda se susrela s novim problemom - neugodnim mirisom.

"Moram da priznam da je dve nedelje prošlo prilično dobro bez šampona, ali smrad koji je lebdeo iznad moje glave uništio je moje samopouzdanje", otkriva.

Tada je konačno shvatila zašto se stvara fama oko kvalitetnih četki za kosu. Redovno češljanje je spaslo njenu kosu koja je u tim trenucima bila suva i kruta. Prema stručnjacima za kosu, ravnomerno raspoređivanje prirodnih ulja na kosu ključna je u ovoj situaciji. Umiruje kosu i čuva je od pucanja.

Treća nedelja izazova: Spas za kosu pronašla u kuhinji

Nakon 14 dana, odlučila je da primeni trikove iskusnih korisnica ove metode, te je kosu tretirala mešavinom sode bikarbone i vode.

"Nisam navikla da sastojke za kolače stavljam na kosu, ali očajnički sam tražila rešenje da se oslobodim od smrada. Dodala sam i nekoliko kapi eteričnog ulja od lavande" , kaže.

Dobijenom mešavinom je isprala vlasi, te je odmah bila oduševljena rezultatom - kosa je delovala čisto i volumen je bio veći. Ali, onda je usledilo gorko razočarenje.

"Kad se osušilo, ostala mi je užasna lepljiva tekstura. Svaki pramen kose na dodir je bio grub", priseća se Sofi, prenosi 24sata.hr.

Iako je strahovala da bi moglo biti kobna ideja, ispostavilo se da je uspela da ublažiti neugodan miris koji je dopirao s njenog vlasišta.

Dan 16: pojava prvih kovrdža

Velika promena usledila je šesnaestog dana eksperimenta. Tada su joj se pojavile kovrdže, pa je izgledalo da se kosa oporavila.

"Poslednjih nekoliko dana mog eksperimenta probudila sam se s nežnim valovima. Bila sam šokirana. Kosa mi je uvek bila ravna, koliko se sećam", prepričava Sofi svoje pozitivno iznenađenje.

U pokušaju da otkrije šta stoji iza toga, naletela je na istraživanja koja pokazuju da će preterano nanošenje hemikalija poput onih u šamponu i regeneratoru izravnati kovrže.

Bez ovih teških proizvoda kosa može da diše, te se vraća u prirodno stanje. Sofi je otkrila kako više nije osećala pritisak kada izađe napolje, te je mogla slobodno da se pojavi sa puštenom kosom gde god poželi.

.

Šta je zaključila na kraju?

Kada je došao 21. dan, Sofi je ponosno mogla da kaže kako je uspešno istrajala u izazovu. Ali, šta je zaključila?

"Nisam odlučila da zauvek pređem na ovu metodu. Ali bila sam impresionirana rezultatima samočišćenja. Moja kosa nije bila ni blizu masna kao što sam očekivala da će biti u ovoj fazi i izgledala je mnogo zdravije, gušće i punije. Nakon dve i po nedelje osetila sam da kosa počinje da se prilagođava celoj situaciji", otkrila je.

Iako je bila zadovoljna postignutim, priznaje da se ipak ne bi usudila ponovo u skorije vreme da uradi isto.

"Očajnički mi je nedostajao besprekorno osećaj koji pruža kosa oprana šamponom. Nikada se nisam osećala u potpunosti zadovoljnom samo ispiranjem vodom", iskrena je Sofi.

Ali, to nije značilo da se vraća starim navikama. Naime, odlučila je da koristi proizvode koji u sebi imaju prirodne sastojke. Na taj način je imala zdravu kosu bez neugodnog mirisa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@ninarosesilk @ninarosesilk @ninarosesilk ??

A post shared by Sophie Swietochowski (@sophieswietochowski) on