Vlasnici kućnih ljubimaca u dilemi zbog koronavirusa: Ima li razloga za strah? (VIDEO)

Vlasnici kućnih ljubimaca ovih dana su u dilemi: da li psi i mačke mogu da obole od koronavirusa i da li mogu da ga prenesu na ljude. Stručnjaci kažu da nema razloga za strah, ali da svakako higijenske mere treba i pojačati.

foto: Depositphotos/pyotr021
foto: Depositphotos/pyotr021
.

Iako je poznato da kod pasa i mačaka postoje koronavirusi, odnosno takozvani pseći i mačiji koronavirusi, oni sa kovidom 19 od kog obolevaju ljudi imaju zajedničko jedino to da pripadaju istoj porodici virusa.

"Prema trenutno raspoloživim podacima Svetske zdravstvene organizacije, nema dokaza da ljubimci mogu da prenesu nama kovid 19 ili da oni mogu da obole. Psi i mačke imaju svoju grupu koronavirusa, od kojeg oni obolevaju, ali ona može da se prenosi samo između vrste, odnosno sa mačke na mačku i sa psa na psa, ali ne može da se prenosi sa životinje na čoveka", navodi Sanja Radosavljević iz organizacije Animal Rescue Srbija.

Psi i mačke nisu direktni prenosioci kovida 19, ali mogu biti indirektni, tako što će ga na svojim šapama ili na krznu doneti iz kontaminirane spoljne sredine, isto kao što ga i čovek može uneti na svojoj odeći, obući i drugim predmetima. Zato je veoma važno oprati ruke posle kontakta sa ljubimcima i izbegavati bliskost sa njima - grljenje i ljubljenje.

"Taj pas u Hongkongu i tigrica koja je obolela oni su bili pozitivni na kovid 19, međutim opet od SZO dobijamo informaciju da nema dokaza da životinje mogu da obole ili da nam prenesu taj virus. Moguće je da se taj virus našao u tragovima, pošto su te životinje bile u kontaktu sa ljudima, ali to već mora da kaže struka, o čemu se tu tačno radi", dodaje Radosavljevićeva.

Stručnjaci za životinje ističu da je održavanje higijene ljubimaca za vreme pandemije koronavirusa posebno važno, a akcenat treba da bude na pranju šapica, kao i regije oko repa, očiju i njuške.

Opširnije u video-prilogu: