Zanimljivosti

Brzo, sporo ili izbirljivo: Način na koji jedete otkriva kakva ste ličnost!

"Ono si što jedeš", stara je izreka umesto koje bi ispravnije bilo upotrebiti onu "kako jedeš, tako živiš", tvrde psiholozi koji vide veliku povezanost između pristupa hrani - jednoj od elementarnih ljudskih potreba i generalno o životu, piše "Little Things".

04.04.2020. - 11:05h
Kako vi jedete?
Kako vi jedete?foto: Depositphotos/jolopes

1. Onaj ko sporo jede

To su oni koji su u stanju da jedan obrok jedu satima i istovremeno da razgovaraju, čitaju nešto ili gledaju TV. Nije da im hrana nije ukusna, oni naprosto uzimaju koliko god vremena mogu da bi uživali u jelu i ne žure da završe. Isto tako pristupaju i životu - žele da uživaju u svakom njegovom trenutku.

Na poslu, oni ne osećaju pritisak niti žurbu da se nešto dovrši jer znaju da je važnije napraviti nešto kako treba nego žuriti. U odnosima s ljudima, takođe veruju da je kvalitet važniji od kvantiteta i mogu da budu bliski prijatelji s nekim koga nisu videli dugo, imaće strpljenja u iščekivanju ljubavnog sastanka...

Njihov nedostatak "unutrašnjeg sata" može drugima da ide na živce, ali njih same najčešće ne zanima previše šta drugi misle.

2. Onaj ko jede brzinski

Ljudi koji jedu brzo su oni koji su uvek prvi gotovi za stolom, a čini se kao da jedu na normu uz štopericu. Oni često jedu najbrže moguće, a zbog toga i ne stignu dobro da sažvaću hranu. Oni su odlični u svim vrstama takmičenja i zadacima pod pritiskom, dobri su u istovremenom obavljanju više zadataka i misli su im često deset koraka ispred tuđih.

Ipak, njihova žurba u stvarima poput jela otkriva da im nedostaje spontanosti, u međuljudskim odnosima mogu delovati površno, a znaju da krše i neka moralna načela kako bi postigli svoj cilj.

3. Organizator

To je onaj tip ljudi koji ne vole da im se određene grupe hrane na tanjiru dodiruju. Obično nisu ljubitelji umaka koji će spajati hranu, kao ni one vrste obroka koji imaju sve delove u jednom - na primer lonci s raznim povrćem i vrstama mesa, gde je sve pomešano. Njihova osnovna karakteristika je da, kao i na tanjiru, i u životu vole da imaju osećaj reda i pravila.

Organizatorske veštine mogu vrlo dobro da im dođu na poslu pa će biti hvaljeni kao vredni radnici. Ipak, to može da bude i mana jer gube tlo pod nogama ako se nađu u situaciji koju nisu prethodno analizirali. U međuljudskim odnosima takođe su skloni vaganju i proučavanju, imaće malo prijatelja - ali su to sve ljudi za koje bi stavili "ruku u vatru". Treba da uče kako bi bili fleksibilniji, jer su u suprotnom žrtve velikog stresa.

4. Avanturista

To je ona vrsta ljudi koja ne voli dosadne i predvidljive obroke, a u supermarketima i restoranima će uvjek birati nešto egzotično i nepoznato. Retko mogu da se optuže da su dosadni, skloni su preuzimanju rizika koji im se često dobro isplate. Na poslu se ne boje da predlažu nove, revolucionarne ideje i mogu biti inovatori.

Njihov jedinstven pristup životu privlači druge kao magnet, pa obično imaju puno prijatelja i udvarača. Negativna strana je što ponekad premalo cene tradicionalne vrednosti i olako ispuštaju ideje, stavove i ljude iz svog života.

5. Onaj koji izoluje

Slično kao i kod organizatora, ovaj tip čoveka ne voli da mu se hrana dodiruje u tanjiru, ali ni u ustima. On jede samo jednu namirnicu s tanjira i na drugu će preći tek nakon što završe s prvom. Prilično su orijentisani na detalje i skloni preteranom razmišljanju.

Iako drugi baš i ne razumeju njihov način funkcionisanja, oni duboko u sebi znaju da postoji smisao u njihovom "ludilu". Vrlo su oprezni, osećajni i empatični, a njihove radne sposobnosti zadivljuju pa često završe na nekom šefovskom mestu. U međuljudskim odnosima su često neshvaćeni, no oni i ne žele da ih bilo ko lako "pročita".

6. Mikser

To je onaj tip koji na tanjiru voli da pomeša svu moguću hranu i od svega uzima po mali zalogaj kako bi u ustima stvorio savršenu harmoniju ukusa koje voli. Obično su to jake ličnosti koje smatraju da su sposobne u preuzimanju puno toga na sebe. Na poslu ih šefovi vole jer znaju da će oni odlično da obave zadatke.

U privatnom životu su vrlo otvoreni i društven, pa se zaista trude da stalno posvećuju svoje vreme druženjima i ljudima koji im znače. Ipak, s druge strane na sebe mogu da preuzmu previše toga, pa da osećaju pritisak da svima moraju da udovolje, a nikoga da razočaraju. Trebalo bi da vežbaju veštinu određivanja prioriteta.

7. Onaj koji uživa

Ovaj tip jede glasno i uživa u svakom zalogaju, bilo da ponosno srče svoju supu ili mljacka. Za stolom voli da komentariše hranu, dobro je raspoložen i generalno od jela pravi zabavu. Ima bezbrižan duh i ne brine preterano šta drugi misle o njemu.

Važno im je da slede sebe, svoje principe i želje, a to je kvalitet zbog koga ih i drugi cene ili im se dive. Njihov direktan pristup životu ipak može odbijati neke, jer im nedostaje suptilnosti i lukavštine pa ispadaju pohlepni. U nekim situacijama bi im zatvaranje usta bio dobar potez koji bi im pomogao.

8. Strateg

Ovaj tip će pažljivo izrezati sve svoje namirnice na tanjiru, obezbediti se pićem i salvetom te napraviti savršen ugođaj za obrok. Tako, nakon što krenu, mogu odmah da uživaju bez nemilih zadataka seckanja ili dizanja po nešto u frižider. Oni su oličenje onog što bi nazvali čovekom spremnim za svaku situaciju.

Stalno razmišljaju kako jedan korak vodi do drugog, a na poslu obično imaju velike snove o uspinjanju. U odnosima takođe imaju sve isplanirano i žele ljubavnog partnera koji će prihvatiti njihove planove. Iako je planiranje korisno, ponekad ih odvlači od uživanja u trenutku.

9. Izbirljivac

To su oni koji baš ne vole brokoli, a ni šargarepu ne vole da vide u tanjiru. Može meso ali samo belo bez kosti, hleb preferiraju čisti beli... Moglo bi se reći da od hrane postoji više namirnica koje ne vole nego onih koje vole.

To je tip osobe koji teško izlazi iz svoje zone sigurnosti, vole onaj osećaj topline i zaštite - bilo na istom poslu duži niz godina, u istoj vezi... Takođe, oni su ljudi koji uvek imaju mnoštvo pitanja i vole da se igraju psihologa. Dobro je što tačno znaju šta žele, no u životu im nedostaje malo odvažnosti, pa i pružanja sebi novih prilika.

Izvor: 24sata.hr