Zanimljivosti

Da vam izolacija ne padne teško: Sedam stvari koje vam mogu pomoći da nakratko odlutate u drugi svet

Složićemo se svi da trenutna situacija nikoga ne oduševljava, međutim ona je naša stvarnost, a kako bismo jednog dana mogli da se vratimo našoj "dosadnoj" svakodnevnici bez virusa i svih drugih nepogoda, moramo da budemo odgovorni i ostanemo kod kuće.

28.03.2020. - 14:00h
Opustite se i napunite baterije za vreme nakon izolacije
Opustite se i napunite baterije za vreme nakon izolacijefoto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy

Ostanak kod kuće, između ostalog, sa sobom je doneo gomilu slobodnog vremena. Čak i ako radimo od kuće, višak vremena i dalje je tu jer više ne putujemo na posao i s posla i nemamo nikakve druge dogovore i obveze koje uključuju izlazak iz kuće, osim povremenih odlazaka u kupovinu hrane ili lekova.

S obzirom na to da se radi o situaciji koja će trajati još neko vreme, ne bi bilo loše da je iskoristite za sve one aktivnosti koje ste pre zaobilazili baš zbog nedostatka vremena.

Naravno, mnogi od nas vreme će iskoristiti za čišćenje doma, preslaganje ormara i slično, ali u nastavku vam predstavljamo i sedam predloga koji ne uključuju nikakvo čišćenje, nego su tu da bi vas zabavili, pomogli vam da vreme u izolaciji što brže proleti i možda vas barem nakratko odvedu u neki drugi svet.

1. Čitajte knjige/magazine

Verovatno na svojim policama neke knjige ili časopise koji već dugo čekaju da ih prelistate ili pročitate.

Uveče pre spavanja uzmite knjigu i barem nakratko odlutajte u neki sasvim novi svet.

2. Gledajte filmove, serije, dokumentarce

Isto kao i knjige, i filmovi, serije i dokumentarci mogu da vam pomognu da malo maknete misli s trenutne situacije. Sada je idealna prilika za ponovno gledanje serijala Gospodar prstenova, Harija Potera i društva u borbi protiv zla, Zvezdanih ratova, ali i nekih novih ostvarenja. Materijala svakako ima, a dobra komedija uvek je tu da vam popravi raspoloženje.

3. Skinite prašinu s društvenih igara

Ako u ormarima i fiokama imate društvene igre za koje se ne sećate kad ste ih poslednji put igrali, vreme je da s njih skinete prašinu i s ukućanima zaigrate Čoveče ne ljuti se, Monopol, Riziko...

Ako su društvene igre i inače deo vaše svakodnevice, sada je vreme da njihove supermoći postanu još izraženije.

4. Priredite veče samo za sebe

Upalite omiljene mirišljave sveće, napravite kupku, stavite masku na lice, pustite omiljenu muziku... Ako je nekad ranije vaš razlog za nepostojanje ovakvih večeri, u kojima ćete vi biti na prvom mestu, bio nedostatak vremena, sada to opravdanje više ne postoji. Barem jedno veče možete da izdvojite samo za sebe... 

5. Kuvajte

Ovde ne mislimo na kuvanje ručka ili večere, koji su i inače deo vašeg dana, nego na isprobavanje novih recepata.

Naučite da kuvate nešto što ste oduvek želeli da naučite, ali niste jer vam je zbog obveza na kraju uvek bilo lakše da skuvate nešto na brzinu. Mnogi se već sada šale da će iz svega ovoga izaći kao vrhunski kuvari - i vi možete biti ta osoba.

6. Naučite sve ono za šta ranije niste imali vremena

Novi jezik, povlačenje ravne linije ajlajnerom, valcer, osnove samoodbrane... Sada imate vremena za svaku od tih aktivnosti. Naravno, ne očekuje niko da ćete za mesec dana sami tečno da progovorite francuski (mada, nikad se ne zna), ali na internetu je moguće pronaći dovoljno saveta za početak, a onda ako vidite da vam na primer taj francuski leži, kada prođe cela ova situacija, možete više da mu se posvetite.

Isto važi i za valcer, šminkanje i sve drugo što se nalazi na vašoj listi želja.

7. Planovi za budućnost

Svi smo ovih dana naučili pokoju novu životnu lekciju i osvestili sebi neke stvari o životu. Možda ste između ostalog shvatili da ste se kočili u nekim stvarima, a sada vam je zbog toga žao.

Srećom, ništa nije gotovo, sve ovo jednom će proći, a onda možete da krenete na putovanje o kojem sanjate ceo život, ali stalno pronalazite razloge zašto da ne odete.

Planovi mogu da budu i manji. Isplanirajte kuda ćete, kad sve ovo prođe, s prijateljicama na večeru, kuda ćete odvesti klince na izlet, šta ćete kupiti sebi, koga ćete posetiti, koga ćete prvog zagrliti... Sve su to sitinice kojima se svi radujemo, a vi bolju budućnost dočekajte spremni, s gomilom planova.

Izvor: Zadovoljna