Proleće, leto, jesen ili zima: Šta vaše omiljeno godišnje doba govori o vama?

Ne postoji puno istraživanja koja se bave uticajem godišnjih doba na psihu, međutim temperatura i količina svetlosti i te kako imaju svoj udeo u ponašanju i promenama raspoloženja.

Proleće, leto, jesen ili zima?, foto: Depositphotos/kamchatka
Proleće, leto, jesen ili zima?, foto: Depositphotos/kamchatka
.

Veruje se da su osobe rođene tokom prolećnih i letnjih meseci veselog duha i promenljivog raspoloženja, te da su sklonije oscilacijama. Sa druge strane, smatra se da su zimska i jesenja deca manje razdražljiva.

Za hladne mesece, kada su dani kraći, vezuje se sezonski afektivni poremećaj, odnosno zimski bluz. Početak proleća, pak, u život velikog broja ljudi unosi radost i poletnost.

Vedri i sunčani dani uglavnom nam izmame dobro raspoloženje i energiju, dok, nasuprot tome, sivi i hladni mogu da nas umrtve i demotivišu. Razlog je jednostavan, a glasi da manjak svetlosti ponekad dovodi do lučenja hormona koji izazivaju letargiju.

Kao što smo već spomenuli, tokom zime puno osoba doživljava sezonski afektivni poremećaj, koji može da prouzrokuje depresiju, gubitak interesovanja za aktivnosti koje vole, kao i umor i pojačan apetit. Stoga, veoma je važno da što više vremena provode na suncu kada ga ima.

Otkrijte šta omiljeno godišnje doba govori o vama.

Proleće

Proleće donosi poboljšanje vremena, dani su sve duži, a priroda zelenija. Ukoliko je baš ono vaše omiljeno godišnje doba, to znači da volite nove početke i žudite za novim iskustvima.

Leto

Leto donosi vedre, sunčane dane i kasni zalazak sunca, te ako je ono vaš izbor, to govori da volite izlaske i aktivan život. Letnji meseci su kao stvoreni za boravak na otvorenom i putovanja, a ukoliko se prepoznajete u ovom opisu, vi ste druželjubiva i ekstrovertna osoba.

Jesen

Engleska spisateljica poznata pod pseudonimom Džordž Eliot posvetila je stihove ovom godišnjem dobu, u koje je utkala puno ljubavi. Iako se počeci uglavnom vezuju za proleće, za neke osobe jesen predstavlja pravi trenutak za promenu i osvrt na urađeno, kako bi se napravili planovi za novu godinu.

Zima

Ukoliko se radujete niskim temperaturama i ušuškanim momentima, verovatno ste introvertna osoba, koja uživa da provodi vreme kod kuće. Topao džemper ili ćebe i ukusan napitak čine vašu dobitnu kombinaciju.

Promene godišnjih doba mogu da utiču na to kako ćemo misliti, osećati i ponašati se. Međutim, one su uslovljene i iskustvima iz detinjstva, te drugim faktorima. Ako ste kao dete leti puno vremena provodili na otvorenom, verovatno volite leto i sada kao odrasli.

Izvor: CITY magazine