UPOZORENJE: Ne nasedajte na ovu aplikaciju o korona virusu, zaključava telefone i traži novac za "otkup"

U vreme kada svi žele tačne informacije, ljudima je lako da nasednu na zlonamerne Android aplikacije. Najnovija u nizu je aplikacija Covid 19 Tracker, na koju ste mogli da naiđete na sajtu coronavirusapp(.)site.

foto: Depositphotos/Vadymvdrobot
foto: Depositphotos/Vadymvdrobot
.

Rizik koji nosi je blokiranje telefona i zahtev za otkupom programa koji će da otključa vaš telefon.

Korisnici nasednu na ovu aplikaciju zbog toga što im ona obećava "mapu na kojoj je tačno prikazano širenje koronavirusa, uz sve potrebne podatke o tome kako da se zaštite".

Ono što korisnik zapravo dobija je "CovidLock", softver koji promeni lozinku telefona i zaključa vasm uređaj. Zatim se zahteva zahteva plaćanje u iznosu od 100 dolara u roku od 48 sati za povratak u normalno stanje.

Kako piše u poruci hakera, kazna za nepoštovanje pravila je potpuno brisanje podataka sa uređaja. Ako imate Android 7.0 ili novije verzije, trebalo bi da ste dovoljno zaštićeni, pokazuje istraživanje sajta Domain tools, koji je i otkrio prevaru. Međutim, nikad se ne zna.

Jednom kada se aplikacija za praćenje širenja zaraze otvori, korisnik je namamljen da pristane na potrebne dozvole da bi aplikacija radila, što uključuje i "obaveštenje o tome da je zaraženi koronavirusom u blizini".

Internet-stranica na kojoj se ova opasna aplikacija pojavila trebalo bi da je sada ugašena, ali uvek postoji mogućnost da će se prevaranti vratiti sa nečim sličnim.

Ukoliko ste već skinuli ovu aplikaciju, obrišite je i ne pristajte ni na kakve uslove koje vam postavlja. Najbolja zaštita od ovakvih stvari je da pratite samo zvanične informacije.

Izvor: b92.net