Predskazanje ili... „Bolest slična upali pluća Vuhan 400 pojavljuje se 2020. i smrtonosna je“, piše u romanu objavljenom 1981.

„Bolest slična upali pluća Vuhan 400 pojavljuje se 2020 i smrtonosna je“, to piše u romanu američkog pisca Dina Kunca „Oči tame“ i objavljena je 1981. godine. Da li je u pitanju predskazanje ili fikcija koja se na našu nesreću ostvaruje? O tome su u „Jutru“ pričali prof. doktor Branislav Nestorović, pulmolog i Dejan Lučić, pisac koji piše o špijunskim romanima i o zaverama.

.

Ovu priču započela je voditeljka Jovana Joksimović koja je upitala profesora Nestorovića da li je do te mere rasterećen da je počeo pomalo i da se sprda na temu korona virusa, aludirajući na konferenciju za štampu, koju je održao sa predsednikom Vučićem, na kojoj je poručio da virus nije opasan, da posebno nije opasan za žene koje bi mogle čak da idu u Italiju u šoping.

Profesor je odgovorio da mnogi nisu shvatili humor, da su previše ozbiljno shvatili tu priču, i zapitao je: „Da li se ljudi obaveštavaju iz tabloida ili iz medicinskih časopisa?“

A šta kažu medicinskih časopisi sada, koliko je realno da se plašimo, koliko smo zahvaćeni "medijskom epidemijom", da li je virus prisutan u Srbiji, objasnio je Nestorović.

S druge strane pisac Lučić je govorio o mogućnostima zavera i medijskim manipulacijama.