Danas počinje VASKRŠNJI POST: Tokom ČISTE NEDELJE ove stvari ne bi trebalo da radite!

Danas počinje Vaskršnji post, najduži od četiri velika posta u pravoslavlju, koji se još zove i Časni post.

Vaskršnji post važi za najstrožiji post u godini, foto: Dalibor Ogrizovic/Shutterstock
Vaskršnji post važi za najstrožiji post u godini, foto: Dalibor Ogrizovic/Shutterstock
.

Traje tačno 48 dana i važi za najstrožiji post u godini, jer se pretežno posti na vodi, izuzev vikenda, osim kada je reč o Velikoj suboti, danu koji prethodi Vaskrsu.

Sveti oci upozoravaju da post nije samo odricanje od hrane, već je najvažnije raditi na uzdržavanju od loših misli i dela, kojim ćete uspeti da pobedite telesne strasti duhovnom snagom.

Vaskršnji post deli se na sedam nedelja, od kojih svaka ima svoje ime i pravila posta.

- Prva nedelja Vaskršnjeg posta - Čista nedelja

- Druga nedelja Vaskršnjeg posta - Pačista nedelja

- Treća nedelja Vaskršnjeg posta - Krstopoklona nedelja

- Četvrta nedelja Vaskršnjeg posta - Sredoposna nedelja

- Peta nedelja Vaskršnjeg posta - Gluva nedelja

- Šesta nedelja Vaskršnjeg posta - Cvetna nedelja

- Sedma nedelja Vaskršnjeg posta - Stradalna ili Strasna nedelja

Osim crkvenih pravila, treba poslušati savet mitropolita kijevskog Vladimira, koji kaže: U postu je najvažnije ne jesti jedan drugog!

ČISTA NEDELJA

Prva sedmica Velikog posta se naziva Čista jer se tokom nje veruje da se u molitvama čuje vapaj duše koja se čisti. Tim molitvama mi se odričemo greha i dolazimo do spasenja i večnog života.

Tokom ove sedmice se preporučuju post, suze, molitva, pokajanje, čišćenje tela i duše kao i odricanje od greha i strasti kako bismo se dostojno poklonili krstu.

Ova nedelja se naziva i Todorova ili Teodorova nedelja. Prvih dana Čiste nedelje se ne pale ognjišta i žene ništa ne treba da kuvaju, nego se jede ranije spremljena hrana.

Prvih dana muškarci jednoniče, tj. ništa ne jedu u toku dana dok se ne padne mrak. Do četvrtka se ne koristi kašika, devojke ne nose nikakav nakit, ne igra se i ne peva. Uveče, cela porodica treba da bude na okupu, a deca kokaju kokice, što je mnogima jedina večera.

Na Čisti ponedeljak, žene spremaju i čiste kuću, deca i odrasli se kupaju, šišaju i briju.

Prvi ko uđe u kuću na Čisti ponedeljak naziva se „kvočka”. U Republici Srpskoj tu osobu posade „na legalo”, prostru slamu pored ognjišta, pa časte kuvanom rakijom i pogačom.

Na Čistu (Pepeljavu) sredu je običaj da se ide u kuću koja je dobila prinovu. U nekim mestima u Crnoj Gori veče uoči Pepeljave srede, majke deci na čelu naprave mali krstić od pepela.

U južnoj Srbiji na prvoposni četvrtak - Čisti četvrtak, prave se posebni kolačići koji se daju stoci na Teodorovu subotu. Taj dan se ugovaraju svadbe koje će biti tek posle Vaskrsa, prenosi Stil.