Vreme je da napravite mesta u domu: Ovih 7 stvari možete odmah da bacite u smeće!

U lepo sređenoj kući vlada prijatan ambijent u kojem se rado zadržavamo. Međutim, dešava se da vremenom nagomilamo hrpu stvari koje doduše jesu korisne (ili su bile), ali u dogledno vreme bi trebalo da ih bacimo ili zamenimo. Među te stvari ubrajaju se ovih sedam…

Ovih 7 stvari možete odmah da bacite u smeće!, foto: Depositphotos/DmitriyAnaniev
Ovih 7 stvari možete odmah da bacite u smeće!, foto: Depositphotos/DmitriyAnaniev
.

1. Stare posude za čuvanje hrane

Plastične posude za čuvanje hrane neće večno trajati. Prema eko-testu posude od veštačkih materijala u mikrotalasnoj pećnici ispuštaju formaldehid, druge u svakodnevnom korišćenju gube mikroplastiku – koja prelazi na jelo. Ako posude izgledaju istrošeno, promene boju ili su oštećene i čudno mirišu, obavezno ih zamenite. Kako bi bilo da nabavite ekoliški prihvatljiviju varijantu – od stakla?

2. Vizit karte

Hrpa vizit karti izaziva haos na radnom stolu? Onda morate da se potrudite da ih razvrstate, prebacite kontakte na pametni telefon ili laptop, a sve vizitke bacite u stari papir.

3. Krema za sunčanje

Zaštitne hemikalije u sredstvima za zaštitu od sunca vremenom gube svoju efikasnost. Otvorenu bočicu ili limenku od prošlog leta možete mirne duše da bacite.

4. Otvorena bočica laka za nokte

Kad se jednom otvori bočica i lak počne da se koristi, stvari koje sadrži mogu da ispare ili se razdvoje, pa se promeni boja – a to otežava nanošenje. Naravno, to ne znači da lak za nokte možete da koristite samo jednom. Međutim, čim počnu da se pojavljuju slojevi boje ili je lak odjednom veoma redak, vreme je da ga se rešite.

5. Otvorene boce vina

Ako je vino izloženo kiseoniku, toploti ili dnevnom svetlu, brzo gubi aromu. Ni u frižideru ne može večno da stoji. Kako biste bocu vina održali svežom, otvor treba da bude začepljen posebnim čepom za vino.

Savet: što je više vina u boci, duže će trajati – međutim, maksimum je oko sedam dana za crno vino, a za belo i roze tri do pet dana. Ako vam je u boci ostalo još vina za jednu čašu, onda je popijte najkasnije dan nakon otvaranja.

6. Vitamini i suplementi

Jednako kao i namirnice biljnog i životinjskog porekla, vitaminske kapsule i suplementi gube na kvalitetu. Najbolje je proveriti rok trajanja – ako je prošao, u smeće s njima…

7. Ulje za prženje, začinsko bilje i začini

Svetlo i toplota razgrađuju ulja i začine tokom vremena, pa oni gube aromu. Na hladnom mestu bez direktnog izvora svetla može znatno da se produži trajnost. Međutim, generalno važi sledeće pravilo: ulje traje maksimalno do dve godine, a začine treba promeniti nakon godinu dana.

Izvor: miss7