Vitki bez vežbanja: Sagorite kalorije plesom, čišćenjem kuće, igrom s decom, ali i seksom!

Mnogi od nas provode više vremena u sanjarenju o tome da imamo savršenu liniju nego što smo spremni da se posvetimo tome. Tim naučnika nedavno je na britanskom "Kanalu 4" utvrdio da možemo da budemo vitki i bez teretane, odnosno da svakodnevno možemo da potrošimo oko 350 dodatnih kalorija ako se posvetimo nekim jednostavnim aktivnostima, kao što su pojedini kućni poslovi, igranje s decom ili seks!

Možemo da budemo vitki i bez teretane!, foto: Depositphotos/IgorVetushko
Možemo da budemo vitki i bez teretane!, foto: Depositphotos/IgorVetushko
.

Na tome, kažu, možemo da se zahvalilmo prirodnoj termogenezi, odnosno procesu proizvodnje telesne toplote, koja i medvedima pomaže da tokom hibernacije zimi izgube po nekoliko kilograma.

Reč je o procesu prirodnog trošenja energije dok mirujemo ili se lagano krećemo, zato što je telu potrebna energija da bi se održala toplota, odnosno procesi koji traju i dok mirujemo.

Neka istraživanja pokazuju da sat vremena omraženog peglanja, na primer, može da sagori oko 140 kalorija. Petnaestak minuta uspinjanja po stepeništu tokom dana može da sagori oko 128 kalorija.

Ukoliko odlučite da dobro oribate kadu, za 15 minuta potrošićete oko stotinu kalorija, dok 15 minuta šetnje troši oko 64 kalorije. Iako ćete potrošiti nešto manje, isplati se odvojiti i 15 minuta na dan za seks – rešiće vas oko 54 kalorije.

Slično kao i kupovina namirnica (58 kalorija za 15 minuta) ili usisavanje (oko 50 kalorija). Čak i sedenjem pred televizorom u 15-ak minuta možemo da potrošimo oko 12 kalorija, što znači da prosečan film “vredi” 50-60 kalorija, naravno - ako istovremeno ne navalite na grickalice. Dnevni unos kalorija trebalo bi da bude barem za 10-20 posto niži od kalorija koje trošimo.

Na poslu i oko posla

- Parkirajte dve ulice dalje: Kad god možete, parkirajte automobil dve ulice dalje ili izađite iz tramvaja dve stanice pre i hodajte do posla. I u povratku se držite istog pravila - uđite u tramvaj tek nakon dve do tri stanice. U početku će vam to biti napor, ali s vremenom će postati najbolje vreme tokom dana - prilika da saberete misli i pripremite se za ono što vas čeka na poslu ili kod kuće.

- Prošetajte tokom pauze: Pauza za ručak dobra je prilika da pileću salatu ili sendvič ponesete sa sobom u park, pa nakon toga prošetate dva kruga.

- Sastanak uz šetnju: Ako imate sastanak sa strankom koja vam je došla u kancelariju, dočekajte je na ulazu i posle sastanka ispratite do izlaza iz zgrade. Kad idete van na sastanak, u povratku dajte sebi još desetak minuta za šetnju.

- Pokrenite krvotok: Kad zazvoni telefon ili kolega uđe u kancelariju – ustanite. Koristite svaku priliku za to da se protegnete. Dok telefonirate, ispravite leđa, napravite dva kruga ramenima, okrenite glavu ukrug i nazad ili napravite čučanj.

U redu ili u tramvaju

- Šetnja u vrijeme treninga: Dok čekate decu da završe sa sportskim treningom ili časom sviranja, prošetajte obližnjim parkom ili oko dvorane. Ako imate priliku da prošetate do dvorane, nemojte dolaziti automobilom, a ako se vozite, parkirajte dve ulice dalje. Tako ćete prošetati i imati dovoljno vremena da u šetnji s detetom razmenite utiske o treningu.

- Dva kruga oko zubara: Ako imate zakazano kod zubara ili lekara opšte prakse, a postoje šanse da ćete čekati, pokušajte da se dogovorite sa sestrom kad otprilike morate da budete u čekaonici i – prošetajte. Uživite se u “utakmicu”.

- Čvrsta guza i “škemba”: Dok čekate u redu u banci ili u MUP-u za predaju dokumenata za novu ličnu kartu ili pasoš, vežbajte mišiće zadnjice i stomaka. Na primer: 10 puta stisnite i opustite mišiće zadnjice, pa napravite takav ciklus s mišićima stomaka. Iako to nije ozbiljno vežbanje, može da bude korisno za mišiće.

Dok gledate televiziju

- Odbacite daljinski i menjajte kanale na starinski način, tako da ustanete i promenite kanal na televizoru.

- Dok traju reklame, uzmite deblju knjigu i postavite je na noge, malo iznad tabana, pa je u sedećem položaju podižite do visine kolena i spuštajte na pod tako da ne padne.

- Vozite bicikl i trčkarajte dok slušate vesti, trčite u mestu ili lezite na pod i vozite bicikl. Alternativa je da na kauču vežbate “makazice”.

Kod kuće i oko kuće

- Plešite svaki dan: Oko 15 minuta plesa na dan može da sagori oko 102 kalorije. Ukratko: kad iskočite iz kreveta, upalite radio i zaplešite. Počnite "break dance-om", što će pomoći da se razgibate, istuširajte se uz lambadu, a disko pokreti idealni su za kuhinju. To će sigurno biti razlog za puno smeha, a od 10 do 15 minuta smeha povećava potrošnju energije za 10 do 40 kalorija.

- Pranje automobila: Potrošićete od 60 do 80 kalorija ili čak i do 350 kalorija. Ručnim pranjem automobila za 15 minuta potrošićete oko 84 kalorije. Uzmemo li u obzir da pranje unutrašnjosti automobila, ako to radite pošteno, može da potraje duže, kad završite, potrošnja kalorija moći će da se meriti s prosečnim treningom zumbe – oko 350 kalorija.

- Igrajte se s decom: Oko 15 minuta valjanja po podu ili skakutanja po kući na sve četiri, dok vaš mališan viče “điha-điha”, sigurno je najbolje utrošeno vreme ikad. Ne samo zbog 74 potrošene kalorije nego i zato što ste time stvorili osnovu za prekrasne uspomene, kojih ćete se jednog dana svi zajedno rado prisećati. Ipak, budite oprezni: Poenta je u tome da se dobro zabavite, a ne da završite ukočeni.

- Mini trening s pecivima: Kad idete do kioska po jutarnje novine ili po sveže pecivo, obavite to žustrim korakom, što brže možete. Možete da odradite aerobni trening u intervalima, tako da 60 sekundi žustro hodate, skakućete ili trčite, pa 60 sekundi usporite i tako do prodavnice i nazad.

Izvor: 24sata.hr