Žena mokrila alkohol: Lekari je prvo optužili da je alkoholičarka, a onda otkrili veoma redak poremećaj!

Neimenovana žena (61) mokrila je alkohol i negirala zavisnost od istog. Lekari su ga pronašli u mokraći, ali ne i u krvi što je izazvalo čuđenje i hitne dalje pretrage koje su pokazale o čemu je reč, prenosi "Daily Mail".

Lekari su je pptužili da je alkholičarka, ali analize su pokazale da nisu u pravu!, foto: Depositphotos/gpointstudio
Lekari su je pptužili da je alkholičarka, ali analize su pokazale da nisu u pravu!, foto: Depositphotos/gpointstudio
.

U bešici su joj pronašli "kandida glabratu", odnosno kvasac koji je u mokraći doveo do fermentacije šećera. Redovnim odlascima u toalet, žena ga je izbacivala iz tela, pa alkohol nikako nije dospeo u krv, što je otežalo pronalazak dijagnoze.

Stručnjak Keniči Tamama rekao je da je testirao njenu mokraću na dva načina - jedan deo ostavio je da odstoji prirodno, a u drugi je dodao jedinjenje koje zaustavlja fermentaciju.

Otkrio je da je u prvoj mokraći, koja sadrži veliku količinu kvasca, nivo alkohola narastao s 40 na čak 800 miligrama po decilitru. Dok su lekari bili u šoku, pacijentkinji je laknulo jer je potvrdila da govori istinu negirajući njihove sumnje da je alkoholičarka.

Ova žena je prva kojoj je retki sindrom nazvan "sindrom urinarne auto-pivare" zahvatio bešiku i mokraćne puteve, ali bilo je još nekoliko slučajeva.

Obično se javlja u crevima - kvasac fermentiše svaki put kad se jedu ugljeni hidrati, odnosno šećer.

Tako je bilo i 46-godišnjem nepoznatom muškarcu kojeg je zaustavila policija i optužila za vožnju pod uticajem alkohola. Nivo alkohola iznosio je čak pet puta iznad dozvoljenog limita, a iako je negirao konzumaciju alkohola policija kao ni njegova porodica nisu mu verovali. Na kraju je dobio dijagnozu ovog neobičnog sindroma.

Simptomi su umor, "magla mozga", smanjena koncentracija, a u težim slučajevima i depresija.

Još uvek nije poznato kako se dobija i leči sindrom.

Izvor: Večernji list