ČETIRI načina da se izborite sa strahovima - stanite im na put!

Strah u malim razmerama je zdrav za čoveka, jer nas štiti od potencijalnih opasnosti. Ovo su 4 načina da se izborite sa strahovima!

foto: Depositphotos/NatashaFedorova
foto: Depositphotos/NatashaFedorova
.

Kada smo na putu da uradimo nešto nepromišljeno, dobijamo znak upozorenja, koji nas navede da preispitamo odluku.

Međutim, ukoliko je strah naš način života, i sprečava nas da se okušamo u novim iskustvima, kao što je javni nastup ili let avionom, onda je vreme da nešto što pre promenimo. Ako ste se prepoznali u ovom uvodnom delu, ostanite sa nama i u nastavku, jer ćemo se potruditi da vam pomognemo.

Zadatak svake osobe koja želi da nešto postigne u životu, jeste da se okrene sebi i suoči se sa svojim izazovima. To ponekad nije lako, ali vredi se potruditi, jer je u pitanju poboljšanje kvaliteta života na svim aspektima.

U današnjem tekstu donosimo vam oprobane tehnike za prevazilaženje strahova, za koje se nadamo da će vam služiti. Krenimo redom…

1. Razmislite kojim strahovima treba da stanete na put

Kao što smo već napomenuli, strah nam u nekim situacijama i te kako ide u prilog. Zamislite da živite blizu okeana kome preti cunami. Naravno da je važno da budete na oprezu i razmišljate o mogućoj opasnosti kad god čujete da se aktivirao vulkan, ili da oluje ili visoki talasi prete obali.

U prirodnim okolnostima, pak, povedite unutrašnji dijalog na temu opravdanosti straha koji imate, te da li vas on koči na putu ka postizanju ciljeva. Zapišite stavke za i protiv hvatanja u koštac sa strahom. To je jako važno, jer možete jasno da sagledate kako bi život mogao da vam izgleda.

Zatim, načinite prvi korak i budite istrajni. Jedna poslovica kaže – Kada postoji volja, postoji i način.

2. Procenite nivo rizika

Ponekad se strah javlja u situacijama kada niste dovoljno upoznati šta vas zapravo čeka. Jedan od primera je let avionom, koji možda nikad niste iskusili, ali ste čuli priče o nezgodama sa tragičnim ishodom.

Kada su u pitanju strahovi od turbulencija, do njih dolazi usled vazdušnog kretanja, a ukoliko ste namestili pojas, nema razloga da brinete. Sa druge strane, strah od javnog nastupa često blokira govornika, te je važno da se motiviše pozitivnim primerima i ovlada tehnikama koje povećavaju samopouzdanje.

Uvek imajte na umu da nije sve što izgleda strašno, u realnosti tako. Informišite se i ponekad idite na rizik, jer ćete tako pobediti svoje strahove.

3. Pripremite akcioni plan

Strah možete pobediti samo ukoliko mu pristupite korak po korak, jer ćete u suprotnom samo pogoršati situaciju. Dozirana anksioznost je dobrodošla, te ne treba čekati da ona iščezne pre kretanja u akciju.

Ukoliko, na primer, želite da savladate već više puta spominjan strah od javnog nastupa, napravite redosled aktivnosti koje ćete isprobati. Za početak, stanite ispred ogledala i pričajte 2 minuta, zatim, naredni put snimite sebe dok govorite.

Nakon toga, zamolite partnera da vas sasluša, da biste sledeći put pozvali jednog člana porodice da mu se pridruži. U narednom koraku, pozovite i prijatelja, pa dva. Tek nakon ovih simulacija u različitom okruženju, održite govor tokom poslovnog sastanka.

Ukoliko se plašite leta avionom, taj izazov možete rešiti tako što ćete mislima proživeti to iskustvo, dodatno se informisati putem video sadržaja, ili odlaziti na aerodrom pre putovanja. Postoje još neke tehnike, koje se mogu primeniti u slučaju posttraumatskog stresnog poremećaja.

4. Potražite stručnu pomoć

Ukoliko se suočavate sa fobijom, onda priznajte sebi da ćete teško sami izaći na kraj sa njom. Kognitivno bihejvioralna terapija efikasno pomaže u smanjenju straha malim koracima.

Takođe, ako ste doživeli veliku traumu, zakažite razgovor sa stručnim licem, kao i u slučaju posttraumatskog stresnog poremećaja. U tim situacijama primenjuju se različite tehnike, kao što su priča o strahovima, metode opuštanja, ili direktno suočavanje sa izazovom.

Naravno, terapeut zna da proceni pravi tempo, tako da se osećate sigurno.

Izvor: citymagazin