Tajni jezik mačaka: Šta vaš ljubimac pokušava da vam kaže

Ako niste odrastali s mačkom, sigurno vam je još teže da razumete njihov jezik, iako one komuniciraju s vama na mnogo načina. Prema savetima dva veterinara, evo kako bi trebalo da razumete ono što mačke pokušavaju da vam saopšte...

Tajni život mačaka, foto: Depositphotos/AllaSerebrina
Tajni život mačaka, foto: Depositphotos/AllaSerebrina
.

Praćenjem ponašanja mačaka stručnjaci su došli do mnogih zaključaka i ustanovili šta žele da nam kažu u pojedinim situacijama.

Ako mjauče i skače vam na glavu svakog jutra dok je ne nahranite ili ako se skupi u ćešku kada vaš prijatelj dovede svog psa u posetu. Kako su mačke manje pripitomljene životinje nego psi, one su i komplikovanije i misterioznije i teže ih je razumeti, piše Woman’s Day.

1. Možete mnogo toga naučiti iz njihovog govora tela i zvukova koje ispuštaju

Kada mačka mjauče, ona najčešće želi da kaže: "Nahrani me!", "Pomazi me!" ili "Primeti me!"

S druge strane, kada je reč o govoru tela, kada se mačke umiljavaju trljajući svoju glavu, bradu ili vrat o vas, to znači da se žele da se povežu s vama ili da vas označe kao "svoje vlasništvo". Mačke u predelu vrata i brade ispuštaju feromon koji vole da osete u svom okruženju pa ga prenose na ljude i nameštaj.

"Kada posmatrate mačku, nemojte obraćati pažnju samo na njene oči ili položaj glave, nego na celo njeno držanje. Ako je mačka prijateljski nastrojena i opuštena, takav će joj biti i stav, a ako je preplašena ili nervozna, verojatno će se šćućuriti ili nagnuti unazad", kaže veterinarka Karolin Vajld.

2. Zbog čega predu

Nije teško zaključiti da je predenje znak zadovoljstva i sreće. Mnoge su se studije bavile proučavanjem ovog oblika ponašanja i još uvek nije baš potpuno jasno zbog čega mačke predu i kako to rade. Poznato je da predenje izazivaju vibracije u predelu grla i da mačke predu kad su zadovoljne i opuštene, ali i kada žele da umire same sebe.

"Mnoge mačke koje sam lečila bile su preplašene, ali su i dalje prele dok su bile na veterinarskom stolu, a to su radile i neke bolesne mačke", kaže Vajld.

"Smatra se da mačke tako luče endorfin jer predu najčešće kad su srećne. Ako predu kada su povređene i u bolovima, moguće je da im to malo olakšava stanje", objašnjava Šon MekKormak, drugi veterinar koji je za pomenuti sajt tumačio ponašanje mačaka.

3. Čak i pokreti njihovih očiju imaju značenje

Kada mačke lagano trepću dok vas gledaju, to znači da su opuštene i mirne. S druge strane, dok ljudi duži kontakt očima smatraju načinom za ojačavanje veze između dve osobe, životinje ga tumače kao znak agresije.

"Kada mačka trepće, ona pokušava da vam kaže da nije agresivna jer tako prekida agresivno gledanje", objašnjava Vajld.

Spori treptaji jedan su od najsuptilnijih neverbalnih znakova koje mačke daju očima.

"Ako širom otvorenih očiju gledaju u drugu mačku na svojoj teritoriji, dok su im zenice prilično široke, to znači da joj poručuju da treba da se skloni, dok su usporeni treptaji znak da je zadovoljna u vašem prisustvu", tvrdi MekKormak.

4. Gnječe vas i tapkaju nogama zato što vas vole

Gnječenje, koje se u šali naziva i "mešenje hleba", podrazumeva kratke pokrete prednjim nogama po nečemu što je mekano, a mačke ga vezuju za majku i vreme kada su bili mali.

"Mačići to rade dok ih majka doji kako bi stimulisali hormone sreće kao što su oksitocin i prolaktin i podstakli majku da proizvede još mleka", kaže MekKormak.

Ovo se ponašanje često nastavlja u odraslom uzrastu jer pomaže mačkama da se umire i održe važne odnose.

5. Na ove znakove uznemirenosti ili straha bi trebalo posebno da obratite pažnju

Ako je mačka zabrinuta, to može biti indikator bolesti ili nečeg drugog što je muči. Kada se ne osećaju dobro, one se neće ponašati kao inače.

"Ako mačka obično voli da se mazi, a to ne radi neko vreme, to može biti znak da se ne oseća dobro. Svako odstupanje od uobičajenog ponašanja signal je da nešto nije u redu. Ako je mačka preplašena ili je pod stresom, prvo će se sakriti, a to se često događa kada se okruženje promeni ili kada se pojavi neko ko im nije poznat", objašnjava MekKormak.

Osim toga, može im se dići dlaka na leđima i repu, čime žele da stvore iluziju da su veće nego što jesu, a to je često praćeno siktanjem. Ovo je znak da su preplašene i da se osećaju ugroženo.

Važno je da obraćate pažnju i na pokrete ušiju mačke. Ako su im uši okrenute na stranu ili su povučene unazad, to je znak da su preplašene ili nervozne. Ako su pri tome i šćućurene, a oči su im širom otvorene i zenice velike, to je siguran pokazatelj da ih je nadvladao veliki strah.

Vlasnici moraju da pronađu način da umire svoje ljubimce u ovoj situaciji jer veliki broj povreda kod mačaka nastaje kada su preplašene. Obezbedite im mesto na kojem će se osećati sigurno kada se prestraše i na koje mogu pobeći i sakriti se dok ne prođe kriza.

6. Reći će vam kada su srećne

Osim kada predu, mačke vam pokazuju da su srećne i kada se igraju ili vam se umiljavaju. Trljaće se i o nameštaj, imaće dobar apetit i slobodno će se kretati u svim delovima kuće.

Ako se mačka trlja o vas, to je siguran znak da je srećna sa vama i da želi da privuče vašu pažnju.

Izvor: Klix.ba