Zanimljivosti

U ovom maljenskom selu žive peglice: Milojko za svaku napravio garažu, a žutu pali samo za praznike

Sneg je prethodnih dana zavejao požeško selo Tometino polje. Kroz snežne nanose nekako su se probile mašine za čišćenje, a za njima odmah je prošla i crvena poljska peglica i to u vlasništvu Milojka Milovanovića, koji je nadaleko poznat da vozi i garažira samo i isključivo ovu vrstu automobila.

07.02.2020. - 16:00h
Milojkova peglica
Milojkova peglicafoto: Rina

"Dugo vergla na ovim niskim temperaturama, ali upali i ide. Za peglicu nema prepreka na ovim maljenskim brdima. Svi me pitaju zašto samo one, a ja im odgovaram da je to moj mercedes i da ih ne bih menjao ni za kakvu limuzinu", rekao je Milojko za RINU.

Prvu peglicu kupio je davne 1982. godine i od tada se pod Milojkovom komandom promenilo njih šest. Za više od tri decenije nijednu nije oterao na otpad, već je svakoj u dvorištu napravio garažu i kaže da će ih čuvati zauvek.

" Naučio sam sve oko njih, znam gde se nalazi svaki šraf i uopšte mi nije potreban mehaničar. Trenutno imam šest peglica od kojih su dve registrovane. Najviše vozim crvenu, ona je za selo, a drugu, žutu, palim za praznike i kad se ide do grada. Ta mi je, može se reći - paradna i svečana", kaže uz osmeh Milojko.

Ipak, u svom suživotu sa peglicama ovaj vredni, seoski domaćin nerado se seća jedne elementarne nepogode koja mu je pričinila veliki štetu.

"Grom je udario u garažu i zapalio mi peglicu. A, ta mi je bila omiljena i najbolja, najviše sam uložio u nju, hteo sam čak da joj ugradim i dizel motor", priseća se Milojko.

Svi u Tometinom polju, ali i susednim selima znaju za Milojkovu ljubav prema ovim automobilima i zato nema sumnje da će još dugo, krivudavim maljenskim puteljcima vijugati njegove peglice, crvena ili žuta - zavisi od prilike.

Izvor: Rina