Svaka namirnica ima svoje mesto u frižideru: Ako ih pravilno rasporedite, duže će ostati sveže i uštedeti struju!

Da li ste znali da postoje mala pravila na koja bi trebalo obratiti pažnju kad je reč o slaganju namirnica u frižider? Naime, svaka namirnica ima svoje savršeno mesto. Razlog tome su različite temperaturne zone koje postoje u frižideru te su predodređene za određene namirnice – koje će tada duže ostati sveže ili će duže zadržati ukus. I to nije sve: samo pravilno slaganje namirnica može da uštedi energiju.

Svaka namirnica ima svoje mesto u frižideru, foto: Depositphotos/Anna_Om
Svaka namirnica ima svoje mesto u frižideru, foto: Depositphotos/Anna_Om
.

Hladne zone u frižideru

Različite temperaturne zone nastaju zato jer u frižideru cirkuliše vazduh. Hladan vazduh pada na dole, stoga je u svakom odeljku drugačija temperatura.

• 0 stepeni: u modernim frižiderima postoji tzv. "nula-stepeni-odeljak" u kojem namirnice poput voća i povrća duže ostaju sveže.

• 0 – 5 stepeni: ova zona nalazi se u najnižem delu frižidera – naročito uz zadnji deo.

• 2 – 3 stepena: na staklenoj ploči.

• 3 – 5 stepeni: ova zona nalazi se u srednjem odeljku.

• 6 – 8 stepeni: ova temperatura je u proseku u posudi za povrće. Staklena ploča zadržava vlagu.

• 8 stepeni: što viša zona, to je toplije. U najvišem odeljku frižidera temperatura iznosi oko 8 stepeni.

• 10 – 15 stepeni: najtoplije je na vratima frižidera.

Najviši odeljak

U najvišem odeljku frižidera je toplije. Tamo je najbolje držati namirnice koje ne treba da budu jako ohlađene. Takođe, otvorena jela – npr. konzerve ili tegle – možete držati u tom delu. Te namirnice možete alternativno da držite i u vratima frižidera.

• Marmelade
• Otvorene tegle i konzerve
• Maslac
• Sir
• Napici
• Umaci
• Ostaci jela
• Veliko egzotično voće: ananas, dinje i sl.

Središnji odeljak

Tu spadaju mlečni proizvodi. Temperatura je oko tri do pet stepeni. Sir možete da stavite i na najvišu policu. Sveže mleko bilo bi idealno staviti baš u središnji odeljak jer će tu duže trajati.

• Jogurt
• Sveži sir
• Sveže mleko
• Sir
• Pavlaka

Najniži odeljak

U najnižem odeljku frižidera, dakle na staklenoj ploči, uglavnom je dva do tri stepena. Tamo je dobro držati meso i lako kvarljive namirnice – jer je prilično hladno.

• Salame
• Meso
• Riba

Posuda za povrće i voće

Kao što samo ime otkriva, tu se drži povrće i voće. Zbog tamošnje temperature će duže ostati sveže.

Na primer, sledeće povrće možete da držite u frižideru:

• Šargarepa
• Salata
• Brokoli
• Pečurke
• Špargle
• Kupusnjače

Sledeće voće možete da držite u frižideru:

• Grožđe
• Bobice
• Smokve

Ovo voće i povrće nemojte da čuvate u frižideru:

• Paradajz
• Krastavce
• Tikvice
• Krompir
• Avokado
• Mango
• Banane
• Limun

Radije ih držite u otvorenoj posudi u kuhinji.

Vrata frižidera

I vrata frižidera su podeljena na odeljke:

Najviši deo:

• Maslac
• Jaja

Središnji deo:

• Umaci
• Prelivi za salate
• Otvorene tegle (kiseli krastavci i sl.)

Najniži deo:

• Napici

Osim pravog odeljka, takođe bi trebalo da pripazite da otvorene namirnice, poput sira ili salame, držite u posudama, a ne u pakovanju. Naime, tada se brzo kondenzuje voda i namirnice se brže kvare.

Izvor: miss7