Barbike bez kose, sa vitiligom, u invalidskim kolicima... Šta mislite o novoj kolekciji? (FOTO)

Nove Barbike bez kose ili sa vitiligom prikazane su u okviru kolekcije Fešnistas. Cilj kompanije Matel bio je da predstavi različite tipove lepote.

Ilustracija, foto: Depositphotos/iolya
Ilustracija, foto: Depositphotos/iolya
.

Vitiligo je hronično oboljenje kože koja dobija bele glatke mrlje na različitim delovima tela. Predstavnici kompanije su saopštili da je prošlogodišnja fotografija Barbike s vitiligom najpopularnija na Instagramu.

.

"Ako neka devojčica iskusi gubitak kose iz bilo kojeg razloga, sada će pronaći lutku koja je podražava", izjavili su predstavnici Matela povodom Barbike koja nema kosu.

U dizajnu Barbike sa veštačkom nogom učestvovao je dvanaestogodišnji Džordan Rivs, aktivista u borbi za prava osoba s invaliditetom, koji je i sam rođen bez leve podlaktice.

I ostali članovi kolekcije, koja je osvanula 2015, odlikuju se nesvakidašnjim izgledom. Tako neke od lutaka imaju dugačke dredove i realistične oblike tela, poput manjeg obima grudi, manje definisanog struka i punijih ruku.

.

Kompanija Matel je, i pre ove kolekcije, krenula misiju da prikaže Barbiku u različitom svetlu pa su tako poslednjih godina dostupne lutke s drugačijim nijansama kože, bojom očiju, frizurom i načinom odevanja.

Prva Barbika koja nosi hidžab je u prodaji od 2017, dok je Barbika u invalidskim kolicima bila najprodavanija u Velikoj Britaniji 2019, prenosi CNN.

Matel je ranije kritikovan da proizvodi jednolične lutke, koje su vitke i bele kože.

Izvor: B92.net