Šta znači ako sanjamo da nam je umro neko blizak? Psiholozi objasnili šta su snovi i koliko značajnih snova svako od nas ima

Zašto sanjamo? Zašto snovima pridajemo toliku važnost? Da li možemo da ih tumačimo, koliko treba da verujemo u sanovnike, zašto se plašimo nekih svojih snova... O različitim pitanjima vezanim za san u „Jutru“ Prve razgovarali su Kristina Brajević Car, psihoterapeut i Slobodan Nikolić, psihološki savetnik.

Snovi, foto: Depositphotos/Wavebreakmedia
Snovi, foto: Depositphotos/Wavebreakmedia
.

Na samom početku Kristina Brajević je rekla da svaki čovek sanja i da svako ima 25 značajnih snova tokom jedne godine. Njen savet je bio da kada ih već nema tako mnogo, da ih zapisujemo. Oni su deo naše ličnosti i oni završavaju priču koju nismo u stanju da završimo u budnom stanju.

San nas vraća sebi kroz svoju simboliku, nastavila je Brajević Car. Psihoanaliza tvrdi da imamo manifestni i latneni deo sna, a to znači da predmet ili osoba koju smo sanjali ne moraju da budu to što zaista jesu, već imaju neko drugo značenje, pa tu simboliku treba protumačiti, prevesti. To i jeste zadatak psihoanalize i psihoterapije.

Slobodan Nikolić se između ostalog osvrnuo na snove u kojima sanjamo da nam je umro neko blizak. Ako sanjamo smrt bližnjeg, to ne znači da će on zaista umreti, već da će jedan deo našeg odnosa sa tom osobom umreti. Nikolić je takođe istakao značaj snova preporučujući da ih zapisujemo.