Istine i mitovi: Koliko često treba prati farmerke, ribati rernu i frižider, menjati posteljinu?

Neki kućni poslovi - poput menjanja posteljine ili pranja mašine za sudove jednom nedeljno - zvuče kao nešto što bi smislili "zlobni" roditelji samo da bi nas naterali da više radimo po kući - ali ima li u nekim od predloga koje čujemo istine i stvarnih higijenskih ili zdravstvenih razloga?

Koliko često treba prati farmerke?, foto: Depositphotos/IgorVetushko
Koliko često treba prati farmerke?, foto: Depositphotos/IgorVetushko
.

Evo koliko često bi trebalo da se peru pojedini kućni aparati i materijali:

1. Posteljinu treba menjati svake nedelje

Istina: Prema magazinu "Reader's Digest", posteljinu bi trebalo menjati jednom nedeljno, a nekad i češće - u zavisnosti od toga kakve su nam dnevne navike i koliko se često tuširate.

2. Zidove treba prati jednom godišnje

Istina: Prema portalu "Family Handyman", zidovi bi na rasporedu za čišćenje trebalo da budu najmanje jednom godišnje, jer na njima ima raznih bakterija i mikroba, posebno gde žive i deca koja se za njih hvataju svaki put kad prolaze.

3. Mašinu za sudove ne treba prati

Mit: Možda se čini nepotrebno prati nešto što pere za nas, ali mašine za sudove nemaju izlaz i iako se hrana generalno razgrađuje, čestice hrane ostaju i nakupljaju se u njima. "CNN" zato poručuje da mašinu za sudove peremo jednom mesečno. Srećom nećete morati da budete na kolenima kako biste je očistili jer će jedna šolja sirćeta u ciklusu pranja obaviti taj posao.

4. Što manje perete farmerke - to bolje

Istina: Tako bar kaže časopis "Marie Claire". Farmerke bolje prianjaju i izgledaju, te duže traju kad se retko peru - i to u hladnoj vodi, nakon četiri do pet nošenja.

5. Rernu treba prati svake nedelje

Istina i mit: Možda se čini kao težak zadatak, ali stručnjaci kompanije "Good Housekeeping" objašnjavaju da će pranje rerne jednom nedeljno, sprečiti naporna dubinska čišćenja, koja bi trebalo uraditi svakih šest meseci.

6. Frižider treba prati jednom nedeljno

Istina: Stručnjaci iz magazina "Taste of Home" navode kako je svakom frižideru potrebno nedeljno čišćenje koje mu često i produžava život, isto kao i čišćenje dela u kom se zamrzava, što bi trebalo uraditi svakih nekoliko meseci.

7. Zavesa za tuš treba da se pere

Istina: U stvari, trebalo bi da je operete jednom mesečno, tvrdi magazin "Bright Nest", a ti materijali od kojih se prave zavese za tuš lako mogu oprati.

8. Kuhinjske ormariće trebalo bi prebrisati jednom nedeljno

Istina: Iako ne kuvate na njima, čestice prašine dozvoljavaju masnoći da se lako kreće kroz celu kuhinju a bez odgovarajućeg brisanja, te će čestice stvarati lepljivu prljavštinu, navodi časopis "The Spruce".

9. Jorgani i prekrivači se ne peru

Mit: Bez obzira da li upotrebljavate i prekrivač i jorgan ili samo jedno od njih, telo je svake večeri u dodiru s njima pa bi ih trebalo prati barem jednom mesečno, navodi portal "Hire a Helper".

10. Brushalter treba prati jednom nedeljno

Mit: Kao ni farmerke, ni brushaltere nije potrebno prati jednom nedeljno. Kako navodi "CNN", preterano pranje rezultiraće izbledelim i iskrivljenim grudnjakom, a pranje se savetuje nakon tri ili četiri nošenja.

Izvor: 24sata.hr