Ostaće sveže čak nedelju dana! Genijalan trik pomoću kog banane neće potamniti!

Smeđe tačkice na bananama su znak da dozrevaju, da su pune šećera i korisnih sastojaka Ali kada tamnije regije prevladaju, to je znak da je banana prezrela, da je brašnaste teksture i da se u ukusu oseća fermentacija. Na sobnoj temperaturi to se dogodi vrlo brzo (a u frižideru se ne smeju držati) - zato je rešenje koje predstavljamo odlično!

Kako dobra fora!, foto: Depositphotos/YAYImages
Kako dobra fora!, foto: Depositphotos/YAYImages
.

Da banane ne bi završile u đubretu, sa Zovim super praktičnim trikom će duže ostati sveže, čvrste, ukusne i uglavnom žute. Banane su vrlo zdrave, sadrže mnoge minerale, vitamine i vlakna i dobro ih je jesti svaki dan. Zrela banana ima male smeđe mrlje i u toj je fazi vrlo slatka i lako se vari. Tačkice nastaju jer se u ovom voću razvija enzim koji ubrzava proces dozrevanja. ali uvek nas negativno iznenadi kada banana potpuno promeni boju i postane braon.

Banane brže dozrevaju u toplim prostorijama i pored prozora gde su izložene suncu. One dolaze iz tropske klime, pa njihove ćelije nemaju prirodnu obranu od hladnoće, zbog čega ih ne bi trebalo držati na hladnoći i u frižideru. Ako su još delimično zelene (a često u supermarketima kupimo baš takve) u frižideru uopšre neće sazriti, već će postati gnjecave i crne.

Pa šta onda činiti?

Stručnjaci preporučuju sledeći trik. Potrebna ti je prozirna folija za zamotavanje koju verovatno već imaš u kuhinji. Malo folije omotaj oko stabljike banana i to će umnogome usporeiti proces dozrevanja. Bićeš iznenađena, ali ovako "spremljene" banane mogu zadržati svežinu i nedelju dana.