"Ledeni svitac" ponovo na repertoaru Opere i teatra "Madlenianum"

Od 8. februara 2014. ponovo će na repertoaru Opere i teatra "Madlenianum" biti izvođena predstava "Ledeni svitac" koja je na premijeri 15. juna 2005. godine i brojnim reprizama naišla na izuzetan prijem kod publike i kritike.

.

Monodrama po motivima istoimenog romana francuskog pisca srpskog porekla Vladana Radomana svojom premijerom otvorila je Malu scenu "Madlenianuma", a sada će biti igrana u novom prostoru - na Velikoj sceni, sa gledalištem na istoj. Adaptaciju romana uradio je Jovan Ćirilov, režija je Tanje Mandić Rigonat, a igra briljantni Goran Jevtić. Tanja Mandić Rigonat i Goran Jevtić su posle rada na "Ledenom svicu" ostvarili još čitav niz uspešnih saradnji na sceni, te obnova "Ledenog svica" prosto podrazumeva još i viša umetnička scenska dostignuća usled njihove pozorišne zrelosti i iskustava koje sada imaju. Kostimograf predstave je Milena Jeftić Ničeva Kostić, a scenograf Aleksandar Denić koji ostvarivši realističan izgled stanice pariskog metroa čini da se monodrama "Ledeni svitac" u scenografskom pogledu itekako ističe u odnosu na većinu srpskih monodramskih projekata.

"Ledeni svitac" je ispovest mladog Vijetnamca koji otkriva pogled na tri sveta - na svet njegovog detinjstva u jednom nesrećnom delu Azije, na Zapadni svet, preko Francuske u kojoj se mladi Vijetnamac obreo usvajanjem, i na evropski Istok preko poočima Jugoslovena (Srbina) koji se ne snalazi baš najbolje na tom Zapadu. Bezazlenost ovog mladića sa njegovim istočnjačkim pogledima na svet, život i samog sebe, pomažu nam da njemu tuđ, a nama poznat svet vidimo u novom svetlu. Taj svet i nama samima u ovoj drami postaje apsurdan, humoran do tragikomičnosti, često surov i ponekad, samo ponekad, plemenit.

Goran Jevtić, jedna od najsjajnijih glumačkih zvezdi svoje generacije, svojom nadahnutom kreacijom povešće publiku na egzotično produhovljeno putovanje koje svakako ne treba propustiti. Tanja Mandić Rigonat učinla je da se to putovanje odvija u okviru razigrane scenske partiture, a uzbudljivu scensku ispovest upotpunila je video-radom sa dečjim crtežima, što je "Ledenom svicu" dalo dimenziju frojdovski komentarisanog sna.