Kako da produžite rok trajanja namirnicama: Luk stavite u najlon čarape, sir premažite puterom, brokoli stavite u foliju...

Ako spadate u one ljude koji žele da spreče bespotrebno bacanje hrane, na pravom ste mestu. Donosimo vam mnoštvo korisnih saveta koje će vam pomoći da namirnice duže traju.

Povrće, foto: Depositphotos/sumners
Povrće, foto: Depositphotos/sumners
.

Šteta je bacati hranu, zato učinite sve što možete da iskoristite sve što ste doneli iz supermarketa, a ovi saveti će vam u tome biti od velike pomoći.

Crveni luk će vam dugo trajati ukoliko glavice stavite u najlon čarape i između svake glavice zavežete čvor. Čarapu obesite na suvo i tamno mesto. Kad je u pitanju mladi luk koji veoma brzo uvene, možete ga sačuvati tako da ga iseckate, uspete u plastičnu flašicu i po potrebi koristite. I nikad ne stavljajte luk blizu krompira jer će brže istruliti.

Sveže začinsko bilje kao što su korijander, bosiljak, peršun, celer će dugo zadržati svoju svežinu ukoliko listove prekrijete plastičnom kesom i čvrsto uvežete sa gumicom oko stabljika. Kad je u pitanju začinsko bilje koje sadrži ulja, kao što je ruzmarin ili majčina dušica njih jednostavno zavežite konopcem ili gumicom i obesite da se suše na svežem vazduhu.

Bobičasto voće će dugo ostati sveže ukoliko ga „provučete” kroz mešavinu jednog dela sirćeta i deset delova vode, isperete, osušite i stavite u frižider. Ne treba da se plašite da će voće imati ukus sirćeta.

Krompir neće proklijati ako negde u blizini budu i jabuke. Kad su jabuke u pitanju imajte na umu da samo jedna koja je malo strunula može da upropasti sve ostale.

Sir se neće osušiti, ako odrezanu stranu premažete sa malo putera, a sir obavezno umotajte u masni papir – nikako plastičnu foliju pa ga stavite u plastičnu vrećicu i u frižider. Čuvajte ga u najtoplijem delu frižidera.

Šparoge su poznate kao namirnica koje ne može dugo da stoji u frižideru, ali ako znate da ih nećete potrošiti isti dan poslužite se ovim trikom. Odsecite malo peteljke špargli pa ih stavite u teglu koju ste malo napunili vodom. Vrhove pokrijte plastičnom kesicom i spremite ih u frižider.

Pijaca, foto: Depositphotos/Alexis84
Pijaca, foto: Depositphotos/Alexis84
.

Banane će trajati 3-5 dana duže nego obično samo ako mesto gde se spaja više banana obložite aluminijumskom folijom.

Da bi zelena salata duže trajala, potrebno je da je operete, dobro osušite od viška vode, stavite u posudu zajedno sa jednom salvetom ili kuhinjskim ubrusom, prekrijete posudu plastičnom folijom i stavite u frižider.

Brokoli i celer će zadržati hrskavost ukoliko ih pre spremanja u frižider umotate u aluminijumsku foliju

Paradajz nikad ne čuvajte u plastičnim kesama jer će na taj način mnogo brže istruliti. Paradajz koji nije zreo treba poslagati u papirnu kesu ili kartonsku kutiju sa peteljkom okrenutom prema dole, a da što pre sazriju čuvajte ih zajedno sa voćem. Zreli paradajz čuvajte na sobnoj temperaturi, ali da ne dodiruju jedan drugog, sa peteljkama okrenutim prema gore, daleko od sunčeve svetlosti.

Đumbir čuvajte u zamrzivaču jer će duže trajati i lakše se ribati.

Pečurke uvek čuvajte u isključivo papirnim kesama.

Izvor: lifepressmagazin.com