Zanimljivosti

Veoma korisno, a ne bi vam palo na pamet: Ovih SEDAM namirnica možete da zamrznete u posudicama za led!

Ovih nekoliko ideja bi moglo da vam uštedi novac, ali i prijatno iznenadi goste. Preporučujemo da kupite mnoštvo novih posudica za led, jer dolazi novo vreme za kuhinjsku kreativnost.

31.10.2019. - 16:00h
Kutijice za led
Kutijice za ledfoto: Depositphotos/DimaBaranow

Bilje i cveće

Lekovite i začinske biljke stavite u posudice za led, prelijte maslinovim uljem i zamrznite. Na ovaj način će vaše biljke ostati sveže gotovo tokom cele godine, a kada vam zatrebaju samo ih ubacite u tavu ili šerpicu prilikom pripreme obroka. Na ovaj način se obično čuvaju ruzmarin, žalfija, majčina dušica i origano, ali vi možete zamrznuti i bosijak i peršun. Što se tiče cveća, onog jestivog, zamrzavate ga na sličan način, samo sa vodom, a dodajete pićima radi dekoracije i osveženja.

Buljon ili bujon

Temeljac supa ili čorba, koji sami napravite takođe možete čuvati u posudicama za led, a nakon toga priprema jela postaje mnogo jednostavnija. Imajte na umu da temeljac na ovaj način možete čuvati, ne više od dva meseca.

Voće

Ne samo da ćete sa ovim kockicama rashladiti vaša pića, već ćete im dodati i novi ukus. Komadići kivija, bobica, limuna ili breskvica zamrznite sa vodom u posudicama za led. Obogatite svoju limunadu ili gaziranu vodu sa ovim divnim ukrasnim i ukusnim kockicama.

Vino

Koliko vam se puta dogodilo da vam ostane pola flaše vina i da ste morali da ga prospete? Više to nećete raditi. Zamrznite vino, bilo da je u pitanju belo ili crno, i kada recept “traži” vino, samo ubacite kockicu dve i problem rešen.

Kafa

Treba vam ledena kafa, ali ne ona razvodnjena sa ledom. Onda, jednostavno zaledite svoju “domaćicu”. Skuhajte kafu, sipajte je u posudice za led i zamrznite. Kada poželite ledenu kafu, skuhajte običnu, ostavite da se prohladi i u nju ubacite svoje kockice kafe.

Ledena kafa
Ledena kafafoto: Depositphotos/VadimVasenin

Čokolada

Napravite napitak od mleka, instant kafe, kakao praha i šećera i zamrznite ga u obliku kockica. Možete i jednostavno napuniti posudice za led sa otopljenom čokoladom i ostaviti u zamrzivač. Posle ih samo ubacite u šolju mleka.

Jogurt

Ukoliko volite da pravite šejkove, zamrznuti jogurt u kockicama će ovog leta biti glavni sastojak svih vaših voćnih napitaka. Ne zaboravite da zamrznete i malo grčkog jogurta (Kako da ga napravite pisali smo u tekstu Napravite sami grčki jogurt)

Izvor: lifepressmagazin.com