Zanimljivosti

Budite iskreni: Da li operete novu odeću pre prvog nošenja? Istraživanja pokazuju da se na njoj nalaze gljivice, fekalije...

Nakon kupovine novog komada odeće mnogi žele istog trena da ga obuku. Ipak, možda bi trebalo da prestanete s tom praksom koja može biti i opasna.

22.10.2019. - 16:00h
Pranje veša
Pranje vešafoto: Depositphotos/EdZbarzhyvetsky

Veštačke boje se ne nalaze samo u hrani već i na odeći, a ako je ne operete pre nošenja hemikalije iz boja mogu izazvati infekciju ili iritaciju kože. Iako je komad odeće tek kupljen, to ne znači da je čist, a pitanje je koliko je stajao u skladištu i na koji način je došao do prodavnice. Brojna sprovedena istraživanja pokazala su da se na odeći neretko mogu naći gljivice, pa čak i fekalije.

Filip Tjerno, vođa katedre za mikrobiologiju i imunologiju na Univerzitetu u Njujorku smatra da je pranje odeće pre prvog nođenja neophodno iz dva razloga. Prvi je taj što su u lancima visoke mode, baš kao i u onim manjeg kvaliteta testiranjem pronađene gljivice, a najviše na donjem vešu. Drugi razlog su hemikalije na odeći. Naime, veštačke boje se ne nalaze samo u hrani već i na odeći, a ako je ne operete pre nošenja hemikalije iz boja mogu izazvati infekciju i iritaciju na koži. Ako uz to imate i osetljivu kožu, boja može podstaći i neprijatan osip.

Takođe, gotovo svi proizvođači odeću izlažu formaldehidu koji je čuva od gužvanja pri transportu i od razvoja plesni, a on sadrži otrovne sastojke i služi za izradu sintetičkih vlakana za peškire i posteljinu. Često je korišćen i nonylphenol ehtoxylate, čija je upotreba ograničena u mnogim zemljama EU. Međutim, ograničenje ne postoji u zemljama proizvodnje, odnosno u jugoistočnoj Aziji.

Iz pomenutih razloga je jako važno da novokupljenu odeću operete pre prvog pranja i time zaštitite svoje zdravlje!

Izvor: balkanspress.com