Jednostavni trikovi za dobro čišćenje svih vrsta obuće bez skupih krema i sprejova!

Obuću treba redovno održavati da biste je što duže nosili i izgledali uredno.

Biće kao nove kad ih očistite, foto: Depositphotos/cookelma
Biće kao nove kad ih očistite, foto: Depositphotos/cookelma
.

Kod održavanja obuće jako je važno obratiti pažnju na materijal od kojeg je napravljena i u skladu sa tim koristiti određena sredstva za čišćenje. Otkrivamo vam osnovna pravila i trikove pomoću kojih će vaše cipele izgledati kao nove!

Kožne

Kožne cipele možete prebrisati krpicom koju ste umočili u vodu i belo sirće u jednakim razmerama. Kad se osuše, istrljajte ih mekom krpicom. Ako ima mrlja, istrljajte ih vlažnom krpicom na koju ste naneli sodu bikarbonu, ostavite da se osuše, pa još jednom uglancajte krpicom.

Lakovane

Ako vaše cipele od lakovane kože, ili štikle, imaju ružne mrlje, istrljajte ih vazelinom. Da biste im dali mrvicu sjaja, pošpricajte ih sredstvom za čišćenje stakla. Dovoljan je mali špric.

Cipele od antilopa

Iščetkajte ih lagano četkicom za čišćenje noktiju, ili nekom sličnom u jednom smeru, kako biste uklonili mrlje od zemlje. Kad ih dobro iščetkate, počnite četkati u oba smera, uz malo jači pritisak, da očistite dublje mrlje. Ako je potrebno, pređite preko mrlja, trljajući cipele belom gumicom za običnu olovku, ili turpijom za nokte. Najtvrdokornije mrlje istrljajte krpicom potopljenom u belo sirće, piše 24sata.hr.

Čizme od ovčje kože

Četkicom za nokte, ili nekom sličnom, istrljajte ostatke blata s spoljnih rubova čizama. Mrlje sa samih čizama protrljajte belom gumicom za olovku, pa obrišite čizme krpom koju ste samo malo navlažili vodom. Ne sme biti previše mokra jer ćete ih uništiti. Napunite ih novinama da zadrže oblik i ostavite da se suše.

Platnene cipele

Započnite sa četkanjem prljavštine na cipelama neupotrebljenom četkicom za zube. Napravite pastu od jednakih delova sode bikarbone i vode, pa umočite četkicu i njome istrljajte cipele. Zatim pokrenite mašinu za pranje veša na ciklus kratkog pranja hladnom vodom i dodajte oko polovinu deterdženta u odnosu na ono koliko biste stavili da je bubanj dopola pun. Ubacite cipele i nakon toga pustite da se osuše napolju.

Patike za trčanje

Prljavštinu iščetkajte četkicom za zube, pa četkicu dobro operite. Pomešajte kašičicu praška za veš s čašom vode, pa u to potopite četkicu i četkajte po tkanini, mreži i gumi. Izbegavajte da četkate kožu, ili penu. Mokrim sunđerom obrišite sapunicu. Pertle osvežite tako što ćete ih potopiti u vodu u kojoj ste otopili malo praška. Onda ih možete staviti u kesicu za osetljiv veš i oprati u mašini. Pre nego ih opet stavite na patike, očistite rupice kroz koje se provlače.

Bele patike

Na komadić vate kapnite malo acetona, ili vinskog sirćeta, pa istrljajte mrlje. Ako mislite da ih je potrebno očistiti izbeljivačem, prvo ga razredite u razmeri jedan (deo izbeljivača) prema pet (delova vode), da ne biste obojili patike. Onda u tu tečnost umočite četkicu za zube, pa njome istrljajte mrlje. Na kraju isperite toplom vodom.

Izvor: 24sata.hr/ alo.rs