Da li ste se ikada zapitali: Koliko prijatelja nam je zaista potrebno?

Zahvaljujući Fejsbuku, Tviteru, Instagramu i drugim društvenim mrežama, imamo više "prijatelja" nego ikada.

Prijatelji, foto: Depositphotos/Syda_Productions
Prijatelji, foto: Depositphotos/Syda_Productions
.

Društveni mediji nesumnjivo su proširili naš krug prijatelja, ali su ga i drastično razredili. Od stotina i stotina ‘prijatelja’, oni koji vam redovno lajkuju i komentarišu slike nisu nužno svi ljudi kojima bismo se obratili u kriznim situacijama.

Ne bismo mogli da imamo smislene odnose s ovolikim velikim brojem ljudi, čak i da to želimo. Na osnovu veličine ljudskog mozga u poređenju s većinom sisara, pretpostavlja se da postoji ograničen broj prijatelja s kojima se možemo družiti, a koje on organizuje u slojeve prema emocionalnoj dubini.

Procenjuje da u našem najbližem sloju, koji čine oni koje bismo nazvali bliskim prijateljima ima mesta za najviše pet osoba. U sledećem ima mesta za dodatnih 10, a u trećem 35. U završnom sloju imamo mesta za još 100 ljudi, što znači maksimalni kapacitet naše mreže je 150 ljudi.

Prijatelji, foto: Depositphotos/nd3000
Prijatelji, foto: Depositphotos/nd3000
.

Zbog rasprostranjenosti društvenih medija u našem životu trošimo više vremena negujući ove površne odnose iz zadnja dva sloja od izuzetno vrednih pojedinaca koji se nalaze u našem najbližem krugu.

Uprkos povezanosti sa širokom mrežom, ako nam nedostaje taj prvi sloj, verovatno ćemo se osećati usamljeno. Jedna studija otkrila je da je imati bliske prijatelje još važniji za faktor sreće i blagostanja od porodice u kasnijem životu.

Izvor: CdM