Saveti iskusnih: Evo kako da sačuvate nameštaj od nevaljale mačke!

Uništavanje nameštaja može postati prošlost, a sve što je potrebno jeste malo strpljenja i poneki koristan trik.

Mačka, foto: Depositphotos/Dink101
Mačka, foto: Depositphotos/Dink101
.

Mačke ne grebu nameštaj zato što su bezobrazne ili da bi nas nervirale. To je njihov urođeni poriv kojim ostavljaju svoj miris i obeležavaju teritoriju. ovo su saveti da sačuvate nameštaj i odviknete macu od ove nevaljale navike:

Prekrijte kauč koji grebe

Postoji nekoliko načina da zaštitite nameštaj. Deo koji mačka voli da grebe (najčešće naslon za ruke ili stranicu) prekrijte dekorativnom tkaninom, čaršavom, oblepite ga dvostrano lepljivom selotejp-trakom ili aluminijumskom folijom. Tako će shvatiti da nameštaj nije njena grebalica već nešto što vi koristite u druge svrhe, a ni osećaj pod noktima joj se neće naročito dopasti. Naravno, kako ne biste morali da celu kuću oblepite trakama i folijom, na mesto komada nameštaja koji voli da grebe postavite grebalicu, ili je stavite tik uz to mesto.

Grebalica

Obezbedite svojoj mezimici grebalice. Ukoliko je u početku sumnjičava, sedite na pod i pokažite joj kako bi sa ovom „napravom” trebalo da se igra ili mačju travu (ketnip) utrljajte na grebalicu da je privučete. Ako joj je nova igračka neobična, a to se najčešće dešava malim macama, možete joj pored grebalice davati hranu ili se igrati s njom, kako bi za nju vezala pozitivne asocijacije. Grebalica bi trebalo da bude u prostoriji u kojoj vaša maca spava, a bilo bi sjajno da ih ima i više u stanu, na primer u spavaćoj i u dnevnoj sobi. Mačke najčešće grebu kad se probude ujutru, ili tokom noći kad svi spavaju. Grebalice moraju biti teže od mačke, stabilne i stamene da se mačka ne bi povredila ili prevrnula dok ih koristi. I treba da uvek budu toliko visoke da mačka može skroz da se protegne dok grebe.

Mačka, foto: Depositphotos/orhancam
Mačka, foto: Depositphotos/orhancam
.

Zatvorite vrata

Kad niste kod kuće, mački blokirajte prolaz do omiljenog komada koji želi da grebe, a kad ste u domu, svakog puta kad krene „u napad”, zaustavite je i ponudite joj drugo mesto za grebanje.

Sintetički feromoni

Odličan izbor su i sintetički mačji feromoni u bočici, kojima možete naprskati nameštaj tako da maca oseti da je to mesto već obeležila i može lako izgubiti volju za grebanjem.

Zašto mačke grebu?

Da bi obeležile teritoriju. U mačjim šapama se nalaze žlezde koje ispuštaju miris kojima one obeležavaju svoju teritoriju. Grebanjem po kući maca označava da je to njen prostor i „boji” ga svojim mirisom.

Da bi vežbale. Ovo je odlična fizička aktivnost za mace, jer istežu i jačaju mišiće. Svojevrsna mačja joga.

Iz čistog zadovoljstva. Macama je ovo svojevrsna igra u kojoj pobeđuju, jer na kraju vide rezultate svog rada – poderotine na grebalici ili našem nameštaju kad se zatrče na njega i pokažu svoje kandže.

Izvor: Pet magazine