Zanimljivosti

Promenite neke stvari već danas: Pet izmena u govoru tela za veće samopouzdanje

Govor tela je nešto čime ljudska bića komuniciraju gotovo koliko i rečima, a samo nekoliko jednostavnih izmena odmah signaliziraju da ste sigurni u sebe. Neke stvari su univerzalne, psiholozi kažu da prekrštene ruke ili noge uvek deluju kao da nešto skrivamo, ali neke su veoma individualne.

06.09.2019. - 08:12h
Obratite pažnju na govor tela
Obratite pažnju na govor telafoto: Depositphotos/lucato

Ako vam je potrebno malo pomoći oko samopouzdanja u društvenim situacijama, iznenadićete se koliko mnogo znače ovi mali trikovi, primenite ih već danas!

Opustite ramena

Kada smo napeti, često se to vidi i po držanju ramena. Možda ćete probati da se "skupite" u sebe, možda ćete ih zgrčiti i malo podići. Udahnite i polako ih opustite, vizualizujte kako vam glava "teži" uvis, a ramena na dole. Nemojte ih zabacivati unazad jer to može da dovede do neprirodnog položaja isturenih grudi, ideja je da delujete opušteno i samouvereno.

Malo se nagnite ka sagovorniku

I kad kažemo malo, zaista mislimo malo! Čak i mala promena ugla značiće da obraćate više pažnje, bolje slušate i fokusirani ste. Gledajte sagovornika u oči i zapamtite da opustite usne, nervoza često može da nas "natera" da ih skupimo.

Usporite

Ako vas čeka neka stresna situacija, nervoza će vas ubrzati. Možda ćete hodati hitrije nego inače ili osetiti potrebu da previše koristite ruke dok pričate. Udahnite duboko i podsetite se da namerno usporite, to će vas umiriti.

Budite "ogledalo"

Sigurno ste čuli za pojavu "ogledanja" - kada vodimo neki važan razgovor, ili čak kada flertujemo, pokušaćemo da imitiramo njegove pokrete kao da smo slike u ogledalu. U tim slučajevima dešava se nesvesno, ali ga vi primenite svesno! Analizirajte govor tela sagovornika, i "provucite" kroz svoj govor tela neki njegov pokret.

Ne preterujte

Znamo, ovo je samo pet izmena od desetina njih koje možete pronaći u raznim savetima. Ne pokušavajte sve da ih primenite odjednom, već jedan po jedan. Sami ćete osetiti koja izmena govora tela je vama najprirodnija, ta će i dati najbolje rezultate.

Najvažnije je da zapamtite da niste sami, i da niko ne obraća toliko pažnje da bi pratio svaki vaš korak ili pokret bez treptanja - dok vi primenjujete ove trikove u prostoriji punoj ljudi, verovatno većina njih primenjuje svoje.

Izvor: Mondo