Idealan ljubimac: Razlozi zbog kojih svako treba da ima psa!

Ne kaže se tek tako da su psi čovekov najbolji prijatelj. Sada je to i dokazano - ovo su razlozi zbog kojih je zdravo imati ovog krznenog prijatelja!

Psi, foto: Depositphotos
Psi, foto: Depositphotos
.

Vlasnici pasa se češće smeju

Tako tvrdi studija objavljena u časopisu "Society & Animals". Autori studije su pitali vlasnike pasa i one koji to nisu da zabeleže koliko puta su se nasmejali u toku danu. Ispostavilo se da vlasnici pasa to rade češće.

U psu imate odanog prijatelja

Psi su evoluirali od vukova, a ove životinje poznate su po tome što žive u čoporima i razvijaju snažnu povezanost s ostalim članovima. To je ono što današnje domaće pse čini odanima. Psi na svoje vlasnike gledaju kao na članove čopora i s njima se blisko vežu kao što bi sa svojom "braćom i sestrama iz čopora".

Ljudi sa psima su društveniji

Taj zaključak naučnika sa univerziteta u Liverpulu i Bristolu dosta je logičan budući da vlasnici pasa češće izlaze u šetnje, susreću druge ljude i razgovaraju s njima bili oni vlasnici pasa ili ne.

Psi mogu da budu dobri za zdravlje

Studija objavljena u časopisu "National Academy of Sciences" pokazala je da deca rođena u domaćinstvima s psom imaju manji rizik oboljevanja od astme ili alergija. Zahvaljujući psima, kojima je dopušten izlazak i ulazak u kuću, deca razvijaju izmenjenu zajednicu mikroba koji štite od alergena.

Pas, foto: Depositphotos/adogslifephoto
Pas, foto: Depositphotos/adogslifephoto
.

Zbog psa ćete postati aktivniji

Naučnici sa univerziteta u Mičigenu utvrdili su da 60 posto vlasnika pasa koji svoje ljubimce izvode u redovine šetnje time ispunjavaju kriterije za umerenu fizičku vežbu. Uz to, stariji koji šetaju svoje pse u boljoj formi su formi od svojih vršnjaka koji se šetaju sami, pokazala je studija objavljena u časopisu "Journal of Psychosocial Nursing and Mental Health Services".

Psi spavasavaju živote

Neki psi imaju univerzalnu donatorsku krvnu grupu, baš kao i pojedini ljudi. Psi mogu pomoći ljudima ranim upozoravanjem pacijenata koji pate od, an primer, epileptičnih napada. Uvežbani psi mogu da osetie dolazak napada 15 minuta pre nego što se dogodi. Tada počinju da laju i time upozoravaju pacijenta da sedne i ne povredi se pri padu.

Pas životu daje dublji smisao

Oni su sjajno društvo svakome, ali posebno starijima. U studiji objavljenoj u časopisu "Journal of Social Psychology" zaključeno je da su starije osobe koje imaju psa zadovoljnije svojim društvenim, fizičkim i emotivnim stanjem od onih koji ih nemaju.

Psi zaista ljude čine srećnima

Jednostavan kontakt očima sa svojim ljubimcem otpušta oksitocin, hormon dobrog raspoloženja. U studiji kojom se merila količina oksitocina između dve grupe vlasnika pasa, grupi kojoj je rečeno da ne gledaju svoje pse ravno u oči izmerena je manja količina oksitocina od one kojoj je dopušten kontakt očima. U drugoj je studiji utvrđeno da su vlasnici pasa u proseku manje depresivni, manje usamljeni, imaju više samopoštovanja, srećniji su i smireniji.

Izvor: Zadovoljna