Svi to radimo ali... Evo zašto ne treba da koristite plastičnu flašicu s vodom više od jedanput!

Većina ljudi ni ne razmišlja o punjenju plastičnih flaša vodom već radimo to mehanički, a to može biti jako štetno. Stručnjaci kažu da bi plastična flaša vode zapravo mogla naneti više štete nego koristi.

Plastična flašica, foto: Depositphotos/JohanSwanepoel
Plastična flašica, foto: Depositphotos/JohanSwanepoel
.

Zašto? Odgovor se krije u bisfenolu A (popularnijem kao BPA), hemikaliji koja se koristi u proizvodnji plastike. Ova štetna hemikalija može iscuriti u vodu i brzo razviti opasne bakterije u pukotinama na boci, a posledice po zdravlje su prilično ozbiljne.

U istraživanju sa 259 plastičnih flaša sa vodom na Državnom univerzitetu u Njujorku u Fredoniji, naučnici su otkrili da 93% ispitanih flaša ima neki oblik mikroplastične kontaminacije. Pored toga, plastične flaše za jednokratnu upotrebu uglavnom su napravljene od polietilen tereftalata ili PET-a, koji je bezbedan za upotrebu, ali ne više od jednog puta.

Flašice, foto: Depositphotos/VadimVasenin
Flašice, foto: Depositphotos/VadimVasenin
.

Plastične flaše su uglavnom namenjene za jednokratnu upotrebu. Tu treba uzeti u obzir i bakterijski faktor. Problem sa bocama sa vodom je utome što, kao i svi kontejneri za piće, oni dolaze u kontakt sa našim ustima i rukama – koji su izvor mnogih bakterija. Budući da su otvori flaša mali, pa se otežano i čiste, u kombinaciji sa vlažnim okruženjem predstavljaju pravo leglo bakterija.

Da biste izbegli bilo kakvu opasnost nemojte ponovo da pijete iz iste plastične flaše, već je reciklirajte. Idealno rešenje je i da umesto plastične flaše kupite staklenu ili onu od nerđajućeg čelika. Ne samo da će to koristiti vašem zdravlju, već možete pomoći i životnoj sredini.

Izvor: citymagazine.rs