Viši IQ od Ajnštajna i Hokinga: Jedanaestogodišnja Iranka je najpametniji čovek na svetu!

Mlada Iranka je svojim rezultatom na Mensinom testu inteligencije pokazala bolje rezultate i od Alberta Ajnštajna i Stivena Hokinga!

IQ test, foto: Depositphotos/ Jirsak
IQ test, foto: Depositphotos/ Jirsak
.

Tara Šarifi (11), iranskog porekla koja živi u Velikoj Britaniji, službeno je postala najpametnija devojčica na svetu. Naime, Tara je kao učenica u britanskoj školi polagala slavni Mensa IQ test na kojem je ostvarila 162 boda! Taj rezultat je postavlja visoko iznad granice genijalnosti - koja se nalazi na 140 bodova.

Osim toga, taj rezultat je čini pametnijom i od Alberta Ajnštajna, koji je ,iako nikad nije polagao test, prema procenama imao koeficijent inteligencije 160. Stiven Hoking takođe je imao koeficijent inteligencije 160.

Rezultat je bio veliko iznenađenje za sve, a naročito za Taru koja je izjavila: "Bila sam šokirana kada su mi rekli".

Pametno dete, foto: Depositphotos/pressmaster
Pametno dete, foto: Depositphotos/pressmaster
.

Njeni su roditelji zajedno odlučili da Tara ode da polaže test u Oksfordu jer su sumnjali da postoje naznake visoke inteligencije kod njihove ćerke. Rezultat njenog testa zavisio je od njene sposobnosti da razume određene reči i odgovori na njih unutar zadatog vremena.

"Znao sam da je pametna jer bi kod raznih kvizova odgovarala na pitanja, naročito na ona matematička, pre nego sami takmičari. Ipak, nisam se nadao da ima tako visok koeficijent inteligencije" rekao je ponosni otac Hosein Šarifi.

"Kad budem starija, volela bih da se bavim nečim što ima veze sa matematikom i naukom", izjavila je Tara za "Bucks Herald".

Kako prepoznati genijalnost kod deteta? Mensa otkriva koji su to znakovi koji ukazuju na natprosečnu inteligenciju.

.

Dete je veoma rano naučilo da čita

Da li je vaše dete počelo da čita već sa četiri godine? Deca koju zanimaju knjige već u ranom dobu, po pravilu imaju viši koeficijent inteligencije. Većina dece počinje da čita oko šeste godine života.

Muzikalno je

Svejedno da li se radi o gitari, violini, flauti, bubnjevima ili jednostavno sklonosti ka pevanju – dete koje pokazuje sklonost prema muzici i sviranju obično je vrlo inteligentno.

Ima dobro pamćenje

Vaše dete sve zapamti i priča vam o stvarima koje su se dogodile pre nekoliko nedelja ili meseci? To je dobro! Znači da ima dobro pamćenje i visoki IQ.

Znatiželjno je

Prema časopisu "Harvard Business Review" znatiželja je važna za inteligenciju. Deca koja puno pitaju žele više da nauče i često imaju viši IQ od druge dece.

Ima smisla za humor

Vaše dete stalno smišlja neke šale? Ako vam ponekad ide na živce -smirite se i pustite ga da se zabavlja. Mensa tvrdi da je dobra porcija humora znak za visoki IQ.

Rado razgovara sa svima

Dete Vam se "ne gasi" i rado priča čak i s odraslim osobama? To je dobro, jer je takođe jedan od znakova visoke inteligencije.

Izvor: Express