Zanimljivosti

Neverovatne činjenice o mačkama koje niste znali: Najstarija je živela 38 godina, mogu da trče 50 km/h, imaju ugrađen GPS...

Ne samo da su mačke gotovo potpuno očuvale svoje navike i instinkte iako su već dugo uz čoveka, već njihova anatomija i razvijenost čula i dalje fasciniraju podjednako njihove vlasnike i ljubitelje, ali i naučnike

28.08.2019. - 16:00h
Mače
Mačefoto: Depositphotos/orhancam

Mačke mogu da skoče i do šest puta više od svoje visine

Da li ste znali za paradoks da što je visina sa koje mačke padaju (skaču na dole) veća, to su i šanse za njihovu povredu manje? Ta gimnastika je kod njihovih predaka podstakla evoluciju sistema smeštenog u unutrašnjem uhu koji omogućava kontrolu i ravnotežu tela.

Najveća mačka na svetu teška je 14 kilograma i dugačka neverovatnih 120 centimetara

Mačak Omar je privukao pažnju kada je njegova vlasnica iz Melburna, Stefi Hirst, postavila njegovu fotografiju na nalogu koji je specijalizovan za fotografije mačaka. Ogromni mačak težak je 14 kilograma, a za večeru jede sirovo meso kengura.

Najstarija mačka koja je zabeležena u istoriji je imala 38 godina

Apsolutni rekorder po godinama starosti bila je mačka Krem Paf iz Teksasa, koja je živela impresivnih 38 godina.

Mačke mogu da trče i do 50 km/h

Ako je potrebno, mačke mogu da budu brže i od Jusejna Bolta. Sposobne su za veoma precizan hod zato što mogu precizno da osete da se mesto na kojem se nalazi prednja šapa direktno podudara sa mestom zadnje šape, što smanjuje šumove.

Mačke mogu da budu “levoruke” i “desnoruke”

Mačke imaju dominantnu šapu, baš kao što je kod ljudi to desna ili leva ruka.Većina ženki koristi desnu šapu, dok mužjaci uglavnom koriste levu.

Mačke provedu 70 odsto vremena spavajući

Ovo znači da mačka stara oko devet godina, provede budna samo oko tri godine. Ipak, mačke retko kad duboko spavaju, tačnije, većinu vremena one zapravo dremaju, a duboki san kod njih traje samo nekoliko minuta.