Zanimljivosti

Zašto su mnoge žene opsednute brakom

Kako objasniti težnju nekih žena da moraju da se udaju.

25.08.2019. - 14:00h
Ne budite opsesivne
Ne budite opsesivnefoto: Depositphotos/ryzhov

Misli o venčanju potiču iz detinjstva

Devojčice nisu odgajane kao dečaci. Njima je tokom detinjstva mnogo puta rečeno da su sreća i uspeh u direktnoj vezi sa porodičnim blagostanjem i brakom. Momci, s druge strane, nemaju kritičnu vezu između sreće i braka. Od ranih godina, majke i bake nam govore: "Kad odrasteš i udaš se“ - ova fraza je deponovana u glavu i postoji izvesnost da je brak zaista neophodan.

Društvo nameće stereotipe

Ako je žena udata, onda je ona normalna. Ako nema muža, onda nešto nije u redu sa njom. Društveni pritisak čini da se žene osećaju inferiorno. Kada se žena približava tridesetim, postaje još teže: roditelji zahtevaju unuke, bake - praunuke, prijateljice s prstenom na ruci govore o čarima porodičnog života i nagoveštavaju da „vam je vreme“. Ništa nije ostalo osim da se sasluša ovo mišljenje i pomisli: "Zar nije stvarno vreme da se udam?"

Žena ne razume vlastite potrebe i ne može ih zadovoljiti

U partneru traže ne samo životnog partnera, već i onoga koji će se brinuti o njima i ispuniti prazninu.

Zašto treba da se oslobodite opsesivnih misli o braku

Uplašićete partnera

Ogromna želja da se udate ne privlači muškarce, već samo plaši. Oni nemaju usađenu ideju - to samo treba uraditi, jer je tako prihvaćeno. Dakle, ne samo da se mučite, nego i pogoršavate ukupnu situaciju.

Rizikujete da izaberete pogrešnog partnera

Da li želite da povežete svoj život sa određenom osobom? Ili vam je važnija stvar venčanja: bela haljina i lepa ceremonija, a ko će biti muž - je sekundarna? Zbog toga se mogu formirati bolni i toksični odnosi. Strah od usamljenosti i cenzure od strane društva zasenjuje zdrav razum, a žena se očajnički drži za čoveka kojeg uopšte ne voli. Samo zato što brak postaje važniji od samog odnosa.

Saznajte razlog vaše želje

Zapitajte se zašto zaista želite da se venčate i iskreno odgovorite na ovo pitanje. Ili možda zato što su svi prijatelji već u braku a vi niste? Ili se rođaci pitaju: “Kada je venčanje?” Ili želite da budete bolji u očima drugih?

Naučite da živite u harmoniji sa sobom

Treba da uživate u životu i da se osećate srećno bilo da ste sami ili sa nekim. Važno je zaista naučiti kako biti srećan, a ne žuriti kako bi se pobeglo od problema. Živite ovde i sada: naučite nešto novo, promenite posao u zanimljiviji, ako želite, pronađite hobi. Prestanite idealizovati brak. Ako vas partner nije nosio u naručju pre venčanja, malo je verovatno da će to učiniti posle. A događaj na venčanju biće prvi i poslednji. Postajući supruga, nećete klikom na dugme kuvati najukusnije hamburgere za vašeg muža, ako niste znali kako se to radi ranije. To vek možete saznati, pre venčanja ili posle, ali potpis na papiru ne utiče na to. Osim toga, brak ne garantuje sreću i dugogodišnji zajednički život.

Brak neće ništa promeniti ako u odnosu već ima problema. I to vam ne obećava život bez oblaka. Vi ćete dobiti novi status, postati porodica, ali problemi prenešeni iz života će ostati kod vas. Možda ćete isprva biti euforični, ali to će proći. A izraz “Sada moraš to da uradiš jer si moj muž” ne radi.

Izvor: zenskimagazin.rs