SPC apeluje na vernike da ne praktikuju jogu: Opasna je po pravoslavnu veru?

Društvenim mrežama ovih dana kruži fotografija sa neobičnim obaveštenjem. Naime, na vratima crkve u Kovilju, pored Novog Sada, fotografisan je natpis u kome sveštenik poziva meštane da ne pohađaju časove joge i slične seanse.

.

Ova vest podelila je javnost, pa tako pojedini građani misle da je treba izbegavati i da vernici ne treba da idu na časove joge, dok ima i onih koji ističu da na jogu gledaju kao na sport i da za njih ona nije povezana sa religijom.

Tatjana Belobradić bavi se medicinskim naukama i dugo vremena vežba jogu. Za nju ovaj trening nema nikakve veze sa religijom.

"To definitivno nije sekta. U današnje vreme razvoja fitnesa svi su svoje programe prilagodili fitnesu. Tako je prilagodila i joga. Shodno tome ima vežbi koje su prilagođene mnogim ljudima. Joga je meni pomogla da savladam tehnike disanja kako bih što lakše radila ostale treninge", ističe Tatjana.

Srpska pravoslavna crkva i ranije je apelovala na vernike da ne vežbaju jogu. Vežbe imaju izvor u hinduizmu, a neke poze predstavljaju zahvalnost hinduističkim božanstvima. Instruktori joge misle potpuno drugačije.