Zanimljivosti

Iskoristite toplo vreme: Operite tepihe kao profesionalac!

Ukoliko imate mogućnosti da sami operete svoje tepihe, staze, itisone i prostirke samo pratite ove korake i sve će biti veoma lako i bez mnogo muke.

12.08.2019. - 14:00h

Treći korak: Pranje tepiha.

Pranje tepiha mora biti detaljno i za to je potrebna dobra četka i mnogo snage. Prvo ceo tepih dobro nakvasite sa mlakom vodom. U lavoru rastvorite sredstvo za pranje tepiha u malo tople vode, pa tu tečnost nanesite na tepih i krenite sa ribanjem, ribaćom četkom. Detaljno prelazite svaki milimetar tepiha, ne preskakajući ništa. Očetkajte ivice i sredinu. Posebno se posvetite čišćenju predela sa mrljama, pa kada stignete do kraja tepisona, četkajte u suprotnom pravcu.

Savet plus: Tepih možete da operete i sa kombinacijom sirćeta, tečnog deterdženta za pranje veša i malo sode bikarbone.

Četvrti korak: Ispiranje

Kada ste dobro nasapunjali i izribali ceo tepih, onda počnite sa ispiranjem. Sa jakim pritiskom vode sapirajte tepih tako da "isterate" sapunicu iz njega. Da biste ga dobro isprali, upotrebite plastičnu lopatu za čišćenje snega i sa njom lagano prelazite preko tepiha terajući vodu iz njega.

Neko koristi i drveni deo četke za ribanje ili neku letvu, ali ova varijanta sa lopatom za sneg je lakša. Kada ste dobro isprali tepih, srolajte a i uz pomoć drugih ljudi stavite preko ograde ili na neke skele kako bi se iscedio. Ali pre sušenja, još malo ispirajte tepih spolja i iznutra, dok je tako okačen na skelama ili na ogradi.