Zanimljivosti

SAVETI koje morate primeniti PRE ULASKA U VRELI AUTOMOBIL!

Meteorolozi najavljuju izuzetno visoke temperature do kraja meseca sa čak 20 dana sa temperaturama iznad 30 stepeni. To znači i ogromno pregravanje automobila što može da utiče na vašu bezbednost.

08.08.2019. - 09:24h
foto: Depositphotos/mihtiander

Toplotni udar nije mit, pa je glavni savet da izbegavate da odmah uđete u pregrejan automobil, posebno ako nemate klimu, što nije retkost na spskim putevima.

Automobili se na velikim vrućinama brzo zagreju i ako su parkirani u hladu, a za samo deset minuta unutrašnja temperatura može da naraste i za 20 stepeni.

Iako zvuči pomalo suludo, spustite prozor na suvozačevoj strani i zatvorite vrata, a vozačeva vrata zatvarajte i otvarajte brzim pokretima nekoliko puta.

Ukoliko imate kožna sedišta, da bi vam vožnja bila ugodnija, prekrijte ih nekim pamučnim materijalom, a zaštitite i volan.

Ako ne prekrijete volan, bar ga okrenite u stranu pri parkiranju. Tako će kad krenete i vratite ga u početni položaj, deo gde su vam dlanovi biti hladan.

Ni malo spušten prozor ne pomaže da se auto ne pregreje pa decu i kućne ljubimce nikad ne ostavljajte u vozilu, čak ni na nekoliko minuta.

Po velikim vrućinama, temperatura u autu se može popeti na 50 stepeni za samo nekoliko minuta, a deca su posebno osetljiva jer njihova temperatura tela raste 3-5 pet puta brže nego kod odraslih zbog još nedovoljno razvijene termoregulacije tela.

Pročitajte još Hyundai će spasiti decu od nemarnih roditelja VIDEO

Budite oprezni i s ostavljanjem namirnica u autu. Odvojite nekoliko minuta i odnesite ih kući u frižider pre nego što svratite na piće, jer su visoke temperature pogodne za razvoj bakterija.

Posebno su osetljivi mleveno meso, mlečni proizvodi i gotova kuvana hrana, a ne želite neprijatne mirise u svom vozilu.

Ako već morate ostaviti namirnice u automobilu, obavezno parkirajte u hladu i ostavite ih na zadnjoj klupi, nikako u gepeku.

Izvor: ORYX-ASISTENCIJA.HR