Nikad nam nije bilo jasno zašto mačke ne vole vodu... Da li je "misterija" konačno rešena?

Većina mačaka izbegava vodu, što zna svaki vlasnik ovih životinja. Veterinari i istraživači nisu potpuno sigurni zašto je to tako, ali im je ovaj fenomen i te kako interesantan za istraživanje.

foto: Depositphotos/edu1971
foto: Depositphotos/edu1971
.

Jedna od teorija je da kada mačka postane mokra, njena dlaka postaje teža i hladnija, pa je samim tim i sam osećaj neprijatniji. Osim toga, sušenje dlake može dugo da potraje, što može dodatno da iritira mačke, piše CDM.

Još jedan aspekt nelagodnosti je to što su mačke brza i okretna stvorenja, vešta u skakanju i balansiranju. U vodi mogu da osete gubitak kontrole jer ih ona usporava.

Strah od nepoznatog takođe može da bude jedan od faktora koji utiču na to da mačke ne vole vodu. Mačke veći deo dana potroše na lizanje i sređivanje svoje dlake i osim sa činijom za vodu, nemaju nikakav dodir sa većim vodenim površinama.

Neke vrste ipak vole vodu, rase kao što su Mejn kun, Bengalska mačka, Abisinska mačka ili Turski van nemaju problem sa vodom. One imaju drugačiju teksturu dlake, što ih čini otpornijim na vodu, jer ne doživljavaju nelagodu i zapravo uživaju u kupanju i plivanju.