Zlatno Svetsko prvenstvo: Tačno 10 godina od najvećeg uspeha Nađe Higl!

Rim je 2009. godine bio domaćin Svetskog prvenstva u vodenim sportovima. Bio je to šampionat čuda, a kreatori najneverovatnijih sportskih poduhvata bili su Srbi i jedna Srpkinja.

Nađa Higl, foto: Photo by Quinn Rooney/Getty Images, Getty Images Sport
Nađa Higl, foto: Photo by Quinn Rooney/Getty Images, Getty Images Sport
.

Predvođeni Dejanom Udovičićem, "delfini", kojima su davane minimalne šanse u konkurenciji Mađara, Hrvata i Španaca, su u podmlađenom sastavu pokorili planetu i započeli decenijsku dominaciju u svetskim vaterpolo bazenima.

Veliku radost na plivačkom turniru priredila nam je tada 20-godišnja devojka iz Pančeva - Nađa Higl. Nađa je u finale stigla praktično neopažena. Nije bila čak ni favorit za medalje, a o tituli skoro da niko nije ni razmišljao.

Zlato, foto: Photo by Clive Rose/Getty Images, Getty Images Sport
Zlato, foto: Photo by Clive Rose/Getty Images, Getty Images Sport
.

Tog vrelog julskog popodneva, iz domova širom Srbije, odzvanjao je glas legendarnog komentatora Duška Koraća: "Bože, da li je moguće! Staza broj dva, Nađa Higl osvaja zlato. Čudo nad čudima se dogodilo..."

Ni sama plivačica nije mogla da poveruje da je pobedila velike rivalke poput tadašnje svetske rekorderke Anamej Pirs iz Kanade ili Austrijanke Mirne Jukić. Do danas je taj rezultat ostao najbolji u istoriji srpskog plivanja.

Izvor: mondo.rs