Turisti pohrlili u Litvaniju: Obilaze lokacije na kojima je snimana serija “Černobil” sa dozimetrima, šlemovima, u beloj odeći...

Televizijska serija “Černobil”, u produkciji američke kuće “HBO”, koja govori o nesreći u sovjetskoj nuklearnoj elektrani, podstakla je globalno interesovanje za događaj iz 1986. godine i unapredila turizam u Litvaniji.

Černobil, foto: Depositphotos/ yar0
Černobil, foto: Depositphotos/ yar0
.

Lokacija na kojoj je snimana serija u ovoj baltičkoj zemlji postala je centar takozvanog atomskog turizma od kada su epizode emitovane ranije ove godine, piše N1.

Elektrana Ignalina urađena je po sličnom nacrtu kao nuklearna centrala u Černobilu. Objekat poseduje iste reaktore koji se hlade vodom i kontrolišu grafitnim šipkama, a kapacitet im je 1.500 megavata. Ignalina je zatvorena pre deset godina, a njeno gašenje i rasklapanje bili su uslov za ulazak Litvanije u EU 2004. godine.

Elektrana je sada otvorena za turiste. Prošle godine ju je obišlo 2.240 ljudi, a samo do jula ove godine zabeležen je dolazak 1.630 turista. Zanimanje za ovaj objekat i dalje raste, rekli su zvaničnici.

Obilazak elektrane udaljene 160 kilometara severno od Viljnusa traje tri sata. Posetioci dobijaju dozimetre, plastične šlemove, belu odeću i cipele pre obilaska dugih, slabo osvetljenih hodnika, prostorija sa reaktorima, hangara za turbine i kontrolnog centra sa crvenim dugmetom koje je u Černobilju pritisnuto neposredno pre eksplozije.

Strogo je zabranjeno korišćenje mobilnih telefona, kamera i komzumiranje hranje, pića i cigareta. Obilazak košta 67 evra po osobi, a ulaznice se prodaju do katoličkog Božića, izjavila je Natalija Survila, portparol elektrane Ignalina.

Izvor: nedeljnik.rs