Kako sprečiti napad pčele i ose, a šta uraditi ako vas ubodu!

Toplo vreme znači da su pčele na svakom koraku, a baš kao i ose, potencijalno mogu da budu i opasne, naročito ako imate alergiju na njihov ubod.

Pčele, foto: Depositphotos
Pčele, foto: Depositphotos
.

Zašto nas pčele i ose napadaju?

Pčele nemaju nameru da napadnu, ali brane svoju košnicu i same sebe, pa ih ipak možemo smatrati malenom pretnjom. Neke od njih uginu odmah nakon uboda, pri kojem često ostavljaju i svoju žaoku, za razliku od osa koje ne ostavljaju žaoku u koži i mogu da ubodu nekoliko puta.

Šta učiniti ako vas ubode pčela ili osa

Ako vas ubode pčela, ne treba previše da tražite čime ćete izvaditi žaoku - poslužiće vam kartica ili lična karta. Pritisnite uz ubod, pa će žaoka sama izaći i minimalizovaće se količina pčelinjeg otrova koji je ušao u telo. Dobar izbor je i nož za mazanje, koji ne može da vas poseče. Izbegavajte vađenje žaoke pincetom ili prstima, jer tako može da se pritisne žaoka i oslobodi više otrova u telo. Osim toga, tako ćete samo proširiti ubod i teže će zaceliti.

Nakon što izvadite žaoku, na taj deo tela stavite hladnu oblogu ili pod hladnu vodu, kako bi se ublažio otok. Nakon toga, ako niste alergični, na ubod možete da namažete eteričnim uljem lavande, eukaliptusa ili čajevca.

Ukoliko znate ili sumnjate da ste alergični na ubod pčele ili ose

Ako se jave otežano disanje, poteškoće s gutanjem, vrtoglavica i nesvestica, to mogu da budu prvi znakovi anafilaktičkog šoka. Takva reakcija može da ugrozi život ako se ne primeti i ne reaguje na vreme.

Kako sprečiti ubod pčele i ose?

Garancija ne postoji, ali izbegavajte tamnu odeću i parfeme kada odlazite u prirodu, ako jedete na otovrenom, što brže sklonite ostatke hrane, jer ovi insekti baš na to idu. Najbolja odbrana je da ostanete mirni ako pčela leti blizu vas, jer će se u suprotnom uznemiriti i braniti svojom žaokom.

Izvor: stil.rs