Sada imate opravdanje: Naučnici potvrdili - zbog vrućine ste jako nervozni!

Dve naučnice Ljuba Belkin i Marijam Kučaki napravile su tri eksperimenta kako bi pokazale na koji način vrućina utiče na ljudske emocije i ponašanje, piše "Reader's Digest".

Naučnici potvrdili - zbog vrućine ste jako nervozni!, foto: Depositphotos/VaDrobotBO
Naučnici potvrdili - zbog vrućine ste jako nervozni!, foto: Depositphotos/VaDrobotBO
.

Razmatrale su podatke iz istraživanja u Rusiji iz 2010. godine gde su tajni kupci proučavali kako se ponašaju radnici u prodavnicama kofera u kojima je klima bila ugašena. Podaci su pokazali da su prodavci bili manje uslužni kada klima nije radila. U 59 odsto slučajeva nisu pitali kupce da li im je potrebna pomoć, nisu im predlagali proizvode i nisu ih slušali.

U drugom eksperimentu, 160 učesnika je rešavalo online kviz. Pre početka, polovina ispitanika zamoljena je da zamisli da se nalazi u vrućim uslovima, onda su svi odgovarali na nekoliko pitanja vezanih za njihova osećanja i tek onda rešavali kviz. Potom su ponovo zamoljeni da reše kratki test o njihovom iskustvu. Mnogo njih je to uradilo, ali oni koji su zamoljeni da razmišljaju o vrućini nisu bili spremni na ispunjavanje ankete. Takođe, izjasnili su se da nisu srećni i da su umorni.

Poslednji eksperiment uključivao je studente. Svaki student trebalo je da odgovori na 100 pitanja. Jedan deo njih sedeo je u toplijoj sobi u kojoj je bilo više od 26 stepeni, a drugi deo njih sedeo je u klimatizovanoj sobi. Oni studenti koji su sedeli u toplijoj sobi odgovorili su na znatno manje pitanja, dok su oni koji su sedeli u klimatizovanom prostoru bez problema rešili kviz.

"Cilj našeg istraživanja bio je da pokažemo kako temperatura utiče na ponašanje ljudi. Oni koji su bili u neprijatnim uslovima manje su i pomagali", istakle su naučnice.

Izvor: Večernji list